Bułeczki muesli

poniedziałek, 15 lutego 2010

Bułeczki muesli

Niech was nie zmyli kształt tych bułek, bo to wcale nie są to muffiny. Przepis na te bułeczki z płatkami owsianymi, orzechami włoskimi i żurawiną znalazłam dawno temu, ale dopiero teraz przyszedł czas, by go wypróbować. Są świetne, pasują i do wędliny i do dżemu. No i ten kształt:)

Składniki na 12 bułeczek

75 g płatków owsianych
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
190 g gorącej wody
125 g jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki soli
łyżeczka melasy
7 g świeżych drożdży
100-120 g wody
150 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej chlebowej

Płatki owsiane, orzechy i żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, zalewamy połową ilości wody, dodajemy jogurt i melasę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową, 350 g mąki chlebowej, wlewamy zaczyn, wsypujemy sól i mieszamy składniki, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne , gładkie ciasto. Płatki, orzechy i żurawinę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta, wyrabiając, by składniki połączyły się. Dodajemy resztę mąki, ale tylko tyle ile potrzeba - ciasto powinno być odrobinę lepkie. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 12 równych porcji, formujemy bułeczki i wkładamy je do lekko wysmarowanych masłem gniazd formy do muffinów. Odstawiamy do rośnięcia na 30-40 minut.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez następne 10-15 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

6 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!