
75 g płatków owsianych
40 g posiekanych orzechów włoskich
40 g suszonej żurawiny
190 g gorącej wody
125 g jogurtu naturalnego
1 1/2 łyżeczki soli
łyżeczka melasy
7 g świeżych drożdży
100-120 g wody
150 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej chlebowej
Płatki owsiane, orzechy i żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
W drugiej miseczce rozkruszamy drożdże, zalewamy połową ilości wody, dodajemy jogurt i melasę, wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
W dużej misce mieszamy mąkę orkiszową, 350 g mąki chlebowej, wlewamy zaczyn, wsypujemy sól i mieszamy składniki, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne , gładkie ciasto. Płatki, orzechy i żurawinę odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta, wyrabiając, by składniki połączyły się. Dodajemy resztę mąki, ale tylko tyle ile potrzeba - ciasto powinno być odrobinę lepkie. Przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy przez następne 10-15 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
urocze są bardzo
OdpowiedzUsuńi ta żurawina.. ach
Asieju, dzięki;)
OdpowiedzUsuńMarta, następny bardzo ciekawy przepis i bułki piękne
OdpowiedzUsuńDziękuję, Alu!
OdpowiedzUsuńTa żurawina i orzechy laskowe brzmią przepysznie!
OdpowiedzUsuńZaytoon, orzechy były włoskie, ale też pysznie:)
OdpowiedzUsuń