Ciasto piernikowe z gruszkami

piątek, 5 lutego 2010

Ciasto piernikowe z gruszkami

Gruszki, imbir i jeszcze do tego wszystkiego piernik? Rozpusta! Przepis dla osób, którym odpowiada specyficzny smak melasy. Przepis pochodzi ze strony magazynu Gourmet, lekko go zmodyfikowałam.

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

160 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
113 g masła
60 g wody
110 g brązowego cukru
110 g melasy
3 jajka
40 g imbiru startego
2 duże gruszki

Mieszamy razem mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon, ziele angielskie i sól. Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego wodę. Cukier ubijamy mikserem z melasą, dodajemy stopniowo po 1 jajku a następnie suche produkty. Następnie wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy imbir i miksujemy krótko, do połączenia składników.

Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plastry, układamy je na dnie tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) i zalewamy ciastem.


Pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.

8 komentarzy

  1. Imbir, gruszki- moje smaki! Notuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może i rozpusta, ale czasem trzeba ;) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Grażyno, też bardzo lubię to połączenie:)

    Kasiu, zgadzam się, rozpusta w małych dawkach jest bardzo przydatna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta , ale fajny przepis znalazłaś i super smakowite ciasto upiekłaś

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj rozpusta, rozpusta Korniku. Szczególnie, że kocham piernik. I gruszki pyszne są. I smak melasy mi odpowiada... Same plusy. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot,dziękuję;)

    Zaytoon, no to zatem ciasto z dedykacją dla Ciebie:) Ale trafiłam!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Melasy nigdy nie tykałam, ale chętnie bym spróbowała. Gruszki imbir i piernik ;) Brzmi cudownie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziwnograju, widzę że to połącznie wielu osobom przypadło do gustu:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!