Tarta z brokułami

wtorek, 16 lutego 2010

Tarta z brokułami

Dawno nie jedliśmy żadnej tarty w wytrawnym stylu, więc pomyślałam, ze czas to zmienić. A że akurat w domu był brokuł, wybór był prosty. Tarta bardzo smaczna, ciasto wyszło chrupkie, trochę przypominało francuskie, a do tego pyszne, małe różyczki brokułów. Przepis znaleziony tu.

Składniki na formę o średnicy 24 cm

Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli

Składniki na farsz
1 łyżka oliwy
ząbek czosnku
średniej wielkości cebula
1 brokuł podzielony na różyczki
2 jajka + 2 białka
1/3 szklanki mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa i ostra papryka do smaku
100 g startego topliwego sera

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o grubości 0.6 cm. Wykładamy ciastem natłuszczoną foremkę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 10 minut.

W międzyczasie obieramy cebulę i czosnek, drobno je siekamy, oczyszczamy brokuła i dzielimy na różyczki. Podsmażamy warzywa na patelni, by zrobiły się miękkie.

Jajka, białka i mleko mieszamy w miseczce rózgą. Odlewamy trochę płynu do kubka, wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie by nie powstały grudki, dolewamy do miseczki i przyprawiamy.

Na upieczone ciasto wykładamy warzywa, zalewamy masą jajeczną i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

13 komentarzy

  1. Bardzo lubię tartę brokułową - też czasem sobie przygotwoujemy na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  2. Straszliwie apetyczna ta tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, taka tarta na obiad to miła odmiana:)

    Aliveo, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. taka tarta pięknie się prezentuje , bo smaczna to na bank musi być

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm.. Uwielbiam brokuły pod każdą postacią.. A takie, na kruchym cieście, pod serową pierzynką, to już absolutne niebo w gębie...

    OdpowiedzUsuń
  6. margot, smaczna, smaczna:)

    spencer, o, tak, taka tarta to coś pysznego i nie tylko dla brokułożerców.

    OdpowiedzUsuń
  7. o mniam! tylko formę do tarty muszę kupić i zrobię jak nic...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. myniolinko, można i w zwykłej tortownicy, ale karbowane brzegi form do tarty jak dla mnie dodają uroku i delikatności:)

    OdpowiedzUsuń
  9. zielone pyszne różyczki
    na szarą brzydką zimę
    podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  10. Już od pewnego czasu chodzi za mną wytrawna tarta. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Asieju, cieszę się bardzo, że Ci się podoba:)

    Zaytoon, gdyby tylko się dało, podesłałabym.

    OdpowiedzUsuń
  12. Radziu, czy to jest ten sposób na wyrywanie lasek polecony przez A.?;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!