![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhV3mjF4S9NX5o-MKZrOdJ-AXne1y4L-va7bkC9qF1C2u6Nto_m_2Mn2vNyUSF-ofTctIKLRi2CCt_ooM0rpW6sTbPJNl9Nua3-wbMc4-e932N9CM5xd9639nJLOJUVLxzT89tHKwiwHdw/s320/pszenno_orkiszowe_bu%C5%82ki_z_ziarnami.jpg)
Składniki na 10 bułek
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
3/4 szklanki ciepłej wody
150 ml jogurtu
1 łyżeczka soli morskiej
100 g startej na dużych oczkach marchewki
3 łyżeczki siemienia lnianego
3 łyżeczki pestek słonecznika
3 łyżeczki pestek dyni
3 łyżeczki płatków orkiszowych lub owsianych
50 g mąki kukurydzianej
200 g mąki pszennej chlebowej
175 g mąki orkiszowej
Drożdże rozczyniamy z wodą. Do miski wsypujemy wszystkie składniki, mieszamy, stopniowo dosypując mąkę pszenną. Ciasto powinno być odrobinę lepkie. Przekładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgS1Ds3Ukw_QOjgqE-FF9-Us8ZqDPr5NM8zA7xoPQ2hytP6FSbi5VrwMHpGcCwY13Cz9_AUnbqMqIKekebc3-uXT2IpfRkDVZgkFzZnwt0Pyi8nNCze136zY9asSjcXglVhbohUDd-jxNY/s320/pszenno_orkiszowe_bu%C5%82ki_z_ziarnami2.jpg)
Po tym czasie odgazowujemy ciasto i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. U mnie nie podwoiły całkiem objętości, ale nadrobiły to siedząc już w piekarniku. Pieczemy w temperaturze 215 stopni przez 15-20 minut.
Bardzo mi się podobają te bułeczki. Mają w sobie dużo uroku. Bo ja nie bardzo lubię takie idealnie dopieszczone wypieki; nie mają po prostu charakteru. A poza tym muszą smakować pysznie, o! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zaytoon, dziękuję:)
OdpowiedzUsuńJakie one są cudne !!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko :D
Korniku , bardzo fajny przepis i bardzo smakowite bułeczki
OdpowiedzUsuńMargot, dziękuję!
OdpowiedzUsuń