Kiedyś często mama gotowała mi obiadki, a na obiadki pojawiały się różne kotleciki wegetariańskie. Dawno nic takiego nie było, więc gdy zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że z chęcią bym sobie zjadła. Szybkie, proste i smaczne. U mnie zjedzone z sałatką z buraczków.
Składniki na 8 kotlecików
1 puszka cieciorki
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
1 jajko roztrzepane
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
3 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki oregano
1 łyżka startego żółtego sera (najlepiej ostrego)
mąka do obtoczenia kotlecików
bułka tarta (opcjonalnie)
olej do smażenia
Cieciorkę odsączamy na sitku, rozgniatamy mą widelcem lub w blenderze na puree.
Na maśle podsmażamy cebulę, by się zezłociła, przekładamy do miski. Do cebuli dodajemy puree z cieciorki, jajko, pietruszkę, szczypiorek, przyprawy i oregano oraz starty ser. Całość mieszamy, jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej.
Formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i smażymy na oleju, na średnim ogniu, by się zbrązowiły - po około 4-5 minut na każdą stronę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
pyszne! pyszne!
OdpowiedzUsuńdopiero co ugotowałam cieciorke na pasztet, ale kotleciki beda nastepne w kolejności, masz pomysł na uzupełniającą smak sałatke?
pzdr :)
... teraz doczytała buraczki :)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!
gorzkaczeko, z sałatką z ugotowanych
OdpowiedzUsuńburaków+jabłka+cebula i wszystko starte na dużych oczkach wyszło bardzo smacznie:)
Pozdrawiam!
wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńRadku, dzięki:)
OdpowiedzUsuń