
Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki papryki ostrej
Składniki na farsz
400 g kalafiora oczyszczonego i pociętego w różyczki
250 g brokuła oczyszczonego i pociętego w różyczki
4 marchewki pokrojone w talarki
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła
300 g gęstej, kwaśnej śmietany
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
5 łyżek startego żółtego sera
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i przyprawy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.
Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o średnicy większej niż średnica tortownicy, tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.
Wykładamy ciastem natłuszczoną tortownicę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 15 minut. Tortownicę wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.
Kalafiora, brokuła i marchewkę wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy, by warzywa były al dente. Odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wykładamy je na ciasto, dodajemy pomidorki.
wygląda super, składniki też pycha! (:
OdpowiedzUsuńgdy tyle kolorów w jednym daniu
OdpowiedzUsuńto wiosna już na pewno bliska
pysznie
Pysznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam... nie moge sie doczekac, az bede miala chwilke, by wykorzystac Twoj przepis :))
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo pycha:)
OdpowiedzUsuńAsiejko, jak ja się nie mogę tej wiosny doczekać! Świeże owoce i warzywa, moc kolorów i ciapło, tego mi brakuje. Przywołuję ją właśnie takimi dankami:)
Michu, dzięki!
Barbs, to ja na zaś już życzę smacznego:)
OdpowiedzUsuńA mnie się bardzo podoba ten pomidorek koktajlowy. Quiche z resztą też smakowite.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Zaytoon, dziękuję:)
OdpowiedzUsuń