Quiche z kalafiorem, brokułem i pomidorkami

poniedziałek, 1 marca 2010

Quiche z kalafiorem, brokułem i pomidorkami

Lubię takie quiche. Dużo warzyw, chrupkie ciasto a wszystko to zatopione delikatną masą. Pasują tu każde warzywa, a w wersji dla mięsożerców można dodać pokrojoną w paseczki gotowaną szynkę. Wykorzystałam przepis na ciasto z tarty z brokułami, bo było bardzo smaczne, mocniej je tylko doprawiłam.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto
170 g mąki
95 g masła
60 g wody
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/4 łyżeczki papryki ostrej

Składniki na farsz
400 g kalafiora oczyszczonego i pociętego w różyczki
250 g brokuła oczyszczonego i pociętego w różyczki
4 marchewki pokrojone w talarki
12 pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka masła
300 g gęstej, kwaśnej śmietany
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
5 łyżek startego żółtego sera

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pocięte drobno masło i palcami wyrabiamy, by powstało coś na kształt okruchów. Stopniowo dodajemy wodę i przyprawy i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut.

Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wałkujemy na okrągły placek o średnicy większej niż średnica tortownicy, tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.
Wykładamy ciastem natłuszczoną tortownicę, dziurkujemy spód widelcem, kładziemy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy następne 15 minut. Tortownicę wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.

Kalafiora, brokuła i marchewkę wrzucamy na gotującą się wodę, gotujemy, by warzywa były al dente. Odcedzamy, zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wykładamy je na ciasto, dodajemy pomidorki.

Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, mieszamy rózgą na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Można dodać posiekane ulubione zioła. Masą śmietanowo-jajeczną zalewamy warzywa, posypujemy startym serem i wstawiamy quiche do piekarnika na 35-40 minut.

8 komentarzy

  1. wygląda super, składniki też pycha! (:

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy tyle kolorów w jednym daniu
    to wiosna już na pewno bliska
    pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam... nie moge sie doczekac, az bede miala chwilke, by wykorzystac Twoj przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Kasiu, bardzo pycha:)

    Asiejko, jak ja się nie mogę tej wiosny doczekać! Świeże owoce i warzywa, moc kolorów i ciapło, tego mi brakuje. Przywołuję ją właśnie takimi dankami:)

    Michu, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Barbs, to ja na zaś już życzę smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A mnie się bardzo podoba ten pomidorek koktajlowy. Quiche z resztą też smakowite.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!