Kokosowo-limonkowe ciasteczka

środa, 31 marca 2010

Kokosowo-limonkowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi w środku i z dodatkiem limonki. Idealne do herbaty na podwieczorek. Przepis znalazłam na tej stronie, trochę pokombinowałam i wyszły mi 2 blaszki pięknie pachnących ciastek.

Składniki na około 40 ciastek

1 1/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
110 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 dużej limonki
sok z 1/2 limonki
1/3 szklanki wiórków kokosowych podprażonych na patelni

Dodatkowo:
cukier do obtoczenia ciastek

Suche składniki - mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.
Mikserem ubijamy na masło z cukrem na jasna masę. Wbijamy jajko, ubijamy dalej. Dodajemy ekstrakt, skórkę i sok z limonki. Stopniowo dodajemy suche składniki, następnie wiórki. Chwile mieszamy do połączenia składników.

Z ciasta formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich, obtaczamy je w cukrze (niekoniecznie) i układamy w odstępach około 5 cm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczamy kulki dłonią w cienkie krążki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy 12-15 minut, uważając, by ciastka nie zrumieniły się za bardzo z wierzchu. Przekładamy na kratkę i studzimy.

4 komentarze

  1. wygladaja przepysznie! kokos z limonka? musza smakowac oblednie!

    pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu, mi smakują, kokos sprawia, że jest co przeżuwać;) I reszcie rodziny chyba też pasują, bo z pudełka zniknęło 3/4 ciastek.
    Pozdawiam też!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio jakoś zraziłam się do kokosa, nie mam pojęcia dlaczego. Ale kiedy tylko moja miłość do niego powróci, postaram się upiec.

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oliwko, ja podobnie mam do migdałów. nawet znam powód mojej do nich niechęci. Mam nadzieję, że przełamię się przed świetami, w końcu do mazurka coś dodać trzeba. A ciastka bardzo smaczne 1-2 dni po upieczeniu, jeszcze bardziej aromatyczne, więc polecam:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!