Zupa marchewkowo-pomarańczowa

sobota, 13 marca 2010

Zupa marchewkowo-pomarańczowa

Dawno nie było zupy, a że akurat miałam i marchewki, i pomarańcze, to na szybko przygotowałam zupkę. Bardzo fajne połączenie smaków, słodycz marchewki jest dominująca, ale wyczuwa się pomarańczową nutę. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki na 4 porcje

1 ząbek czosnku
2 cebule
6 marchewek
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
sok i skórka z 2 pomarańczy
2 łyżeczki oliwy
700 ml bulionu
1/3 łyżeczki garam masali
sól i pieprz, papryka do smaku

Cebule obieramy, drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebule i czosnek, podsmażamy kilka minut. Dodajemy obrane i starte na dużych oczkach tarki marchewki oraz starty imbir. Gotujemy kilka minut, następnie zalewamy warzywa bulionem i sokiem z pomarańczy. Gotujemy 10-15 minut.

Blenderem delikarnie miksujemy zupę, ale by część warzyw zostala niezmiksowana. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy, przyprawy, całość mieszamy i gotujemy następnych 5-7 minut. Podajemy ze świeżym tymiankiem, ja do smaczku dałam papryczkę jalapeño.

4 komentarze

  1. Pyszna taka zupka - już czuję jakie zapachy się rozchodzą u Ciebie w kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, ta zupa pięknie pachnie pomarańczami:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapowiada się rewelacyjnie !
    Muszę wypróbować ten przepis !
    Pachnie mi trochę Portugalią ...

    OdpowiedzUsuń
  4. MZ, ta zupka to odrobina lata na zimę:) Polecam!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!