Makaron z chilli i nerkowcami

niedziela, 28 marca 2010

Makaron z chilli i nerkowcami

Kolorowe, wiosenne danie z makaronem z dedykacją dla makaronożercy Radka:) Przepis pochodzi z książki "Dania jarskie. Wielka księga kucharska".

Składniki na 4 porcje

200 g cienkiego makaronu chińskiego
2 łyżki oleju
3 czerwone papryczki chilli
80 g niesolonych nerkowców
1 1/2 czerwonej papryki
4 łodygi selera naciowego
puszka kukurydzy w kolbach
100 g kiełków fasoli (opcjonalnie)
1 cebulka dymka
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
sól i pieprz do smaku

Makaron łamiemy na mniejsze kawałki, gotujemy w garnku z wrzącą wodą, gotowy odcedzamy.

Paprykę i selera kroimy w plastry, papryczki chilli kroimy w paski (ziarna usuwamy). Nerkowce rumienimy na suchej patelni.

W woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy chilli i smażymy na średnim ogniu przez minutę. Dodajemy nerkowce i smażymy na złoto przez 1-2 minuty.

Na patelnię przekładamy warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy makaron i oba sosy, całość mieszamy i trzymamy na patelni, aż makaron będzie gorący, a składniki wymieszane.

8 komentarzy

  1. w pierwszej chwili zwróciłam uwagę na dodatek nerkowców,
    bo je uwielbiam

    a później zauważyłam talerz
    cudowny

    OdpowiedzUsuń
  2. Asieju, fakt lubienia przez Ciebie nerkowców utkwił mi w pamięci po tym jak podsunęłaś mi pomysł (którego jeszcze nie wypróbowałam(!)), dodania ich do chleba:)

    Dzięki!

    Nino, cieszę się:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chińskie smaki, mniam! bardzo fajny przepis, dodaje do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podane. I zdecydowanie do wypróbowania. Dodaję do ulubionych.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Marto, Usagi, bardzo się cieszę:) I smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepisz, naprawdę fajna sprawa

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!