Preclowe bułeczki

wtorek, 16 marca 2010

Preclowe bułeczki

Miałam zrobić precle, ale te bułeczki bardziej mi się spodobały. Gdy pomyślałam, jak cudownie będą smakowały, nie zastanawiałam się i poleciałam do kuchni.

Składniki na 8 bułeczek

2 3/4 szklanki mąki chlebowej
7 g drożdży instant lub 14 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka plus 2 łyżki ciepłej wody
1/4 szklanki sody oczyszczonej
2 łyżki cukru

Dodatkowo
białko z 1 jajka
gruba sól do posypania

Jeśli używamy świeże drożdże rozczyniamy je z wodą i cukrem, odstawiamy na 10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól drożdże instant (jeśli używamy tych), wodę i cukier lub cały zaczyn. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Na lekko omączonym blacie wyrabiamy ciasto przez około 5 minut. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy folią i ściereczką, odstawiamy do podwojenia objętości.

Ciasto odgazowujemy, lekko wyrabiamy. Dzielimy na 8 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce, lekko spłaszczamy i nacinamy po wierzchu. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do dużego garnka wlewamy wodę, gotujemy ją. Wsypujemy sodę i 2 łyżki cukru (uwaga, będzie się pienić!). Na gotującą się wodę wkładamy po 4 bułeczki, wierzchem do góry i gotujemy przez 30 sekund. Przekręcamy na drugą stronę, gotujemy kolejne 30 sekund i wyciągamy bułeczki na papier do pieczenia wysypany mąką kukurydzianą do obcieknięcia.

Bułeczki smarujemy białkiem, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut lub do czasu, gdy zbrązowieją. Studzimy na kratce i podajemy ciepłe.

9 komentarzy

  1. ślicznie są rumiane
    i te ziarenka soli..ach

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknoty Ci wyszły !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie dziś myślałam o preclach, ale chyba będę piec jakiś dobry chlebek więc szybkuję się na blogowy maraton ;)
    Te bułeczki wyglądają szalenie apetycznie- szczególnie przez tą sól na wierzchu - pewnie byłyby pyszne do piwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bułki , takie preclowe ,z sola , piękne

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko, Ivon, Aliveo, Margot, dziękuję:)

    Z piwem nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne bułeczki! przez Ciebie będe teraz myśleć o wielkich preclach, piwie, rzodkiewkach, sałatce ziemniaczanej w niemieckich ogródkach piwnych ...

    OdpowiedzUsuń
  7. Gwiazdko, sałatka ziemniaczana brzmi nieźle, też o niej pomyślę, może coś wymyślę;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne. Naprawdę cudne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oliwio, dziękuję ślicznie!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!