Makaron z paprykowym pesto

środa, 17 marca 2010

Makaron z paprykowym pesto

Kolejne szybkie danie na obiad. I do tego z pysznymi oliwkami. Prosto i smacznie, gdy nie ma się wiele czasu na wymyślne obiady. Przepis znalazłam tu.

Składniki na 3 porcje

makaron penne
garść drylowanych czarnych oliwek
1 papryka czerwona lub żółta (u mnie pół na pół)
3 łyżki orzechów piniowych
1 łyżeczka pietruszki
1 1/2 łyżeczki oliwy
sól i pieprz oraz papryka do smaku

Porcję makaronu dla 3 osób wrzucamy na wrząca wodę. Paprykę pieczemy w piekarniku, najlepiej z funkcją grilla, by na skórce pojawiły się czarne plamy. Wyjmujemy ją, wkładamy do torebki foliowej, co pozwoli łatwiej zdjąć skórkę. Skórkę zdejmujemy, usuwamy nasiona i drobno kroimy.


Oliwki odsączamy, drobno siekamy, siekamy też orzeszki. Dodajemy posiekaną pietruszkę i oliwę, całość mieszamy. Można też wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Doprawiamy przyprawami i mieszamy w garnku z ugotowanym, odsączonym makaronem.

3 komentarze

  1. Najczęściej właśnie to, co proste, smakuje najlepiej. I chyba w tym przypadku tak właśnie jest. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. O paprykowego pesto jeszcze nie jadałam ;) Jej ale mnie kuszą te makarony ostatnio...

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaytoon, makaronik bardzo smaczny, aromatyczny.

    Dziwnograju, u mnie dawno makaronu nie było, ten był bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!