Składniki na 4 porcje
200 g cienkiego makaronu chińskiego
2 łyżki oleju
3 czerwone papryczki chilli
80 g niesolonych nerkowców
1 1/2 czerwonej papryki
4 łodygi selera naciowego
puszka kukurydzy w kolbach
100 g kiełków fasoli (opcjonalnie)
1 cebulka dymka
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chilli
sól i pieprz do smaku
Makaron łamiemy na mniejsze kawałki, gotujemy w garnku z wrzącą wodą, gotowy odcedzamy.
Paprykę i selera kroimy w plastry, papryczki chilli kroimy w paski (ziarna usuwamy). Nerkowce rumienimy na suchej patelni.
W woku lub na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy chilli i smażymy na średnim ogniu przez minutę. Dodajemy nerkowce i smażymy na złoto przez 1-2 minuty.
Na patelnię przekładamy warzywa i smażymy, aż będą miękkie. Dodajemy makaron i oba sosy, całość mieszamy i trzymamy na patelni, aż makaron będzie gorący, a składniki wymieszane.
w pierwszej chwili zwróciłam uwagę na dodatek nerkowców,
OdpowiedzUsuńbo je uwielbiam
a później zauważyłam talerz
cudowny
to są bardzo moje smaki
OdpowiedzUsuńAsieju, fakt lubienia przez Ciebie nerkowców utkwił mi w pamięci po tym jak podsunęłaś mi pomysł (którego jeszcze nie wypróbowałam(!)), dodania ich do chleba:)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Nino, cieszę się:)
Chińskie smaki, mniam! bardzo fajny przepis, dodaje do ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane. I zdecydowanie do wypróbowania. Dodaję do ulubionych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marto, Usagi, bardzo się cieszę:) I smacznego:)
OdpowiedzUsuńświetny przepisz, naprawdę fajna sprawa
OdpowiedzUsuńKrystianie, dziękuję:)
OdpowiedzUsuń