1/2 ciabatty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
2 duże pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostkę
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 puszka fasolki flageolet
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
3 listki bazylii
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia do dekoracji
świeża bazylia do dekoracji
Ciabattę kroimy w kostkę, wrzucamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby była chrupiąca.
W garnku o grubym dnie rozrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek - smażymy, aż zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki, świeże i przecier oraz fasolkę. Podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, wsypujemy suszona bazylię oraz świeżą, posiekaną. Wrzucamy 3/4 porcji ciabatty i gotujemy jeszcze chwilę - około 5 minut.
Wlewamy do miseczek lub talerzy. Po wierzchu posypujemy resztą ciabatty i dekorujemy listkami bazylii.
pomidorowa to i moja ulubiona zupa
OdpowiedzUsuńz ryżem, ugotowana przez Mamę, inna już tak nie smakuje..
Jeśli chodzi o ryż to zjadany jest on przeze mnie w zasadzie tylko w kombinacji z pomidorową. i też maminą:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!