Toskańska zupa pomidorowa

sobota, 5 września 2009

Toskańska zupa pomidorowa

Jeśli miałabym wybrać ulubioną zupę, bez wahania wskazałabym pomidorową. Jemy w domu kilka wariacji zupy pomidorowej, to jedna z nich - znaleziona kiedyś w internecie i trochę zmodyfikowane przeze mnie Toskańska zupa pomidorowa. Pełno w niej pomidorów i fasolki, jest aromatyczna dzięki bazylii. Smaczna!

Składniki na 4 porcje

1/2 ciabatty
3 łyżki oliwy z oliwek
1 posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
puszka krojonych pomidorów
2 duże pomidory obrane ze skorki i pokrojone w kostkę
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 puszka fasolki flageolet
1 szklanka bulionu warzywnego
sól i pieprz
szczypta ostrej papryki
3 listki bazylii
łyżeczka suszonej bazylii
świeża bazylia do dekoracji

Ciabattę kroimy w kostkę, wrzucamy na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, żeby była chrupiąca.

W garnku o grubym dnie rozrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek - smażymy, aż zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki, świeże i przecier oraz fasolkę. Podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, wsypujemy suszona bazylię oraz świeżą, posiekaną. Wrzucamy 3/4 porcji ciabatty i gotujemy jeszcze chwilę - około 5 minut.

Wlewamy do miseczek lub talerzy. Po wierzchu posypujemy resztą ciabatty i dekorujemy listkami bazylii.

2 komentarze

  1. pomidorowa to i moja ulubiona zupa
    z ryżem, ugotowana przez Mamę, inna już tak nie smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli chodzi o ryż to zjadany jest on przeze mnie w zasadzie tylko w kombinacji z pomidorową. i też maminą:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!