Chlebki pita - składniki na 10 chlebków
450 g mąki pszennej10 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
280g letniej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
oliwa do posmarowania przed pieczeniem
Makę mieszamy z pokruszonymi drożdżami. Dodajemy sól, wodę i oliwę. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Odstawiamy je na godzinę do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 10 części żde formując w kulkę. Kulki układamy na blaszce z papierem dopieczenia i ponownie odstawiamy na godzine w ciepłe miejsce. Nastepnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placek o grubości około 5 mm. Przykrywamy placuszki ściereczką i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, wstawiamy też blachę, by była gorąca.
Chlebki smarujemy po wierzchu oliwą i razem z papierem do pieczenia przekładamy ostrożnie na gorącą blachę. Pieczemy około 6-8 minut - chlebki mają się napuszyć i trzymać kształt.
Jutro będę je wypróbowywać:) Mam nadzieję, zę napuszą sie jak trzeba:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńJolu, gorąca blacha lub kamień to podstawa. Wtedy tego nie wiedziałam, ale cieszę się, że posiadłam tę wiedzę:) Trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńZrobiłam je już kilkukrotnie na kamieniu .... za każdym razem wychodza cudowne kieszonki. Te chlebki sa naprawdę pyszne, a iloma rzeczami można je pysznie nadziać:). pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJolu, superancko! bardzo się cieszę i z chęcią bym się wprosiła na taką pitę z dodatkami do Ciebie:)
OdpowiedzUsuńpiękne :) już przepis zapisałam i spróbuję zrobić :D
OdpowiedzUsuńŁucjo, pomóc w napuszeniu bułeczek może rozgrzanie blachy (odwróconej do góry dnem) razem z rozgrzewaniem piekarnika i na takiej blasze pieczenie pit. Albo kamień, jeśli masz:)
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty!