![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEinsqpx1Ugr8CSBuCnU9dVpmv52_3HZhXUNo46Wyd-uHzKNJ4P8IWO9BzPFxFXvVsovZK0WNcoAPlFYEtVgWHInNIVSMit8w5ySUBQlzESrjZRbpmZjs_qGKCOvENy_hdUzIji7phppUFo/s320/chleb_z_oliwkami2.jpg)
Składniki na jeden bochenek
20 g świeżych drożdży
240 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
110 g czarnych oliwek wydrylowanych i przeciętych na pół
3 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
łyżeczka soli
Drożdże kruszymy w misce dodajemy trochę wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy oliwę i mieszamy a nastepnie dodajemy resztę składników - pozostałą wodę, oliwki, mąkę i sól. Wszystko miksujemy mikserem z z końcówkami z hakiem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, by było miękkie. Przekładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat. Składamy na 3 i wałkujemy rękami formując walec i ostatecznie formujemy kształt bochenka. Przekładamy na wysypany maką kukurydzianą papier do pieczenia, nacinamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W nacięcia możemy powkładać jeszcze kilka oliwek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjAPo_Lf9-b1RnktuMLRHR0JOymUyW1LsALN_xqYvPerKSC5izTlbqqYLD2qY9vZsJTeeZaOoyHNq-tCuJVmrgZPDaVm4BIBBTwK9su-Mbf-r8wC0RbjpdVgBAORypDik0X2HoIO2-0_i0/s320/chleb_z_oliwkami.jpg)
lubię takie chlebki, bardzo! Mam właśnie ochotę na chlebek z oliwkami.
OdpowiedzUsuń