
Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
7 g świeżych drożdży
70 g letniej wody
1 jajko
Składniki na nadzienie:
100 g Nutelli
50 g serka Philadelphia light
Dodatkowo:
śmietana do posmarowania (użyłam 18%)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy je do mąki, a następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy, najlepiej mikserem, aż ciasto będzie elastyczne. Przekładamy no naoliwionej miski i odstawiamy do rośnięcia na godzinę.
Nutellę z serkiem dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą rozwałkowujemy na prostokątny placuszek i do środka wkładamy po 1.5 łyżeczki nadzienia, które rozsmarowujemy po długości placka, zostawiajac zapas na brzegach. Chwytamy za dłuższe brzegi ciasta, zlepiamy je i formujemy oponkę, sklejając końce ciasta. Przekładamy do natłuszczonej formie do muffinów lub układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy, ostawiamy na godzinę do rośnięcia.

piękne bułeczki
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten ich muffinkowy kształt
Pysznie wyglądają! no po prostu pycha! uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości z nutellą
OdpowiedzUsuńCzy to były takie formy z kominkiem jak na ponczowe ? Bo kształt wyszedł bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńO troche żałuję, bo wczoraj właśnie wyrzuciłam słoiczek po nutelli :) Wyglądają ślicznie i bardzo słodziutko. Następnym razem wypróbuję.
OdpowiedzUsuńszarlotku, to była typowa forma na muffiny z 12 gniazdami. ciasto tak urosło że wypełniło formę, choć docelowo miały to być oponki.
OdpowiedzUsuń