![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj4v8TDoD4T115WMHDwYNjNpW1lflTQmAPzheXkdw9ivFfZXKsPbBoC9tj8tyd1UMLP5bTj8rCNreIkUFrp7TfZ8PodkIaT6OtsXIrBuTktnZMK24PlF9-jytTpekyuhG244-sE7gqQuuI/s320/buleczki_z_nutella.jpg)
Składniki na ciasto:
250 g mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
30 g miękkiego masła
7 g świeżych drożdży
70 g letniej wody
1 jajko
Składniki na nadzienie:
100 g Nutelli
50 g serka Philadelphia light
Dodatkowo:
śmietana do posmarowania (użyłam 18%)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy je do mąki, a następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy, najlepiej mikserem, aż ciasto będzie elastyczne. Przekładamy no naoliwionej miski i odstawiamy do rośnięcia na godzinę.
Nutellę z serkiem dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą rozwałkowujemy na prostokątny placuszek i do środka wkładamy po 1.5 łyżeczki nadzienia, które rozsmarowujemy po długości placka, zostawiajac zapas na brzegach. Chwytamy za dłuższe brzegi ciasta, zlepiamy je i formujemy oponkę, sklejając końce ciasta. Przekładamy do natłuszczonej formie do muffinów lub układamy na papierze do pieczenia. Przykrywamy, ostawiamy na godzinę do rośnięcia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8lNBz47q0hfIw80jI_ayQwwbJaxSgH8pEQGxc5FGq86coMHHZ0nXF4emv0DQJ4TYni0HbCMMlFjqMbP6yj1Wx0ZHzU1_sCp01kKck7_t2-ZSqs7ZoyCd9IhGVplnic09neYYbiGDaMc8/s320/buleczki_z_nutella2.jpg)
piękne bułeczki
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten ich muffinkowy kształt
Pysznie wyglądają! no po prostu pycha! uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkości z nutellą
OdpowiedzUsuńCzy to były takie formy z kominkiem jak na ponczowe ? Bo kształt wyszedł bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńO troche żałuję, bo wczoraj właśnie wyrzuciłam słoiczek po nutelli :) Wyglądają ślicznie i bardzo słodziutko. Następnym razem wypróbuję.
OdpowiedzUsuńszarlotku, to była typowa forma na muffiny z 12 gniazdami. ciasto tak urosło że wypełniło formę, choć docelowo miały to być oponki.
OdpowiedzUsuń