Przepis na jeden bochenek pieczony w keksówce 22x9cm
Składniki na zaczyn:
3 g drożdży
150 g wody w temperaturze 20 stopni
75 g mąki pszennej typ 480
75 g mąki pszennej razowej
Składniki na resztę ciasta:
150g mąki pszennej chlebowej typ 720
75 g mąki pszennej razowej
6 g soli morskiej
15 g oliwy z oliwek
105 g wody
Składniki na pastę:
40 g suszonych pomidorów
50 g gorącej wody
60 g gęstego przecieru pomidorowego
40 g pestek słonecznika
5 g sosu sojowego
60 g obranej i pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
łyżka oliwy z oliwek
Zaczynamy dzień wcześniej od przygotowania zaczynu, który musi odstać 12-18 godzin. Wszystkie składniki do zaczynu mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Następnego dnia do zaczynu dodajemy resztę składników na ciasto - wszystko wyrabiamy mikserem bądź ręcznie. Otrzymamy luźne, lepkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy pastę. Suszone pomidory drobno kroimy, zalewamy wrzątkiem, by zmiękły. Gdy ostygną dodajemy przecier pomidorowy i całość miksujemy.
Do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika wkładamy wysypane na papier do pieczenia ziarna słonecznika. Gdy się zrumienią, wyjmujemy i łączymy z sosem sojowym, dokładnie mieszając.
Cebulę wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę, dusimy, aż będzie miękka. Studzimy.
Wszystkie składniki łączymy i dodajemy do wyrośniętego ciasta. Dokładnie mieszamy, następnie przekładamy do natłuszczonej oliwą i wysypanej otrębami keksówki. Ponownie odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut. Studzimy.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!