Chleb pełnoziarnisty z oliwkami

niedziela, 13 września 2009

Chleb pełnoziarnisty z oliwkami

Zdrowy chlebek z pszennej mąki pełnoziarnistej. A w środku mnóstwo czarnych oliwek, które ostatnimi czasy są jednym z moich ulubionych produktów. Pyszny. Przepis wypatrzony u Trufli.

Składniki na jeden bochenek

20 g świeżych drożdży
240 ml ciepłej wody
1/4 szklanki oliwy z oliwek
110 g czarnych oliwek wydrylowanych i przeciętych na pół
3 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
łyżeczka soli

Drożdże kruszymy w misce dodajemy trochę wody, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Dodajemy oliwę i mieszamy a nastepnie dodajemy resztę składników - pozostałą wodę, oliwki, mąkę i sól. Wszystko miksujemy mikserem z z końcówkami z hakiem przez 3 minuty. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie, by było miękkie. Przekładamy do miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat. Składamy na 3 i wałkujemy rękami formując walec i ostatecznie formujemy kształt bochenka. Przekładamy na wysypany maką kukurydzianą papier do pieczenia, nacinamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W nacięcia możemy powkładać jeszcze kilka oliwek.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Studzimy na kratce.

1 komentarz

  1. lubię takie chlebki, bardzo! Mam właśnie ochotę na chlebek z oliwkami.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!