Danie z kuskusem i warzywami

czwartek, 8 lipca 2010

Danie z kuskusem i warzywami

Lekkie, warzywne danie na letni obiad. Sprawdzi się idealnie, gdy upał wygania z kuchni. Smaczne na ciepło oraz bez podgrzewania, co jest plusem, gdy z nieba leje się żar. Przepis pochodzi z gazetki "Przepisy" Bauera.
Składniki na 4 porcje

300 g fasolki szparagowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 cukinie
2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki
8 dużych pomidorów koktajlowych
2 łyżki oleju
3 łyżki rodzynek
250 g kaszki kuskus
400 g bulionu
sól, pieprz do smaku
po szczypcie curry, suszonego tymianku i mielonej kolendry


Fasolkę oczyszczamy, kroimy na kawałki "na kęs" i gotujemy w osolonym wrzątku około 8 minut, odcedzamy.
Cebule i czosnek obieramy, siekamy. Cukinie kroimy w plastry. Pomidory kroimy na ćwiartki.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, fasolkę, marchew i rodzynki. Smażymy całość przez chwilę, następnie wrzucamy kuskus, chwilę podsmażamy, dodajemy curry i kolendrę. Zalewamy całość bulionem, zagotowujemy i odstawiamy na 2-3 minuty, by kaszka napęczniała. Dodajemy pomidorki oraz tymianek i podgrzewamy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Danie można podać z jogurtem naturalnym.

12 komentarzy

  1. Wiesz, że nigdy nie jadłam kuskusu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, idealne danie na upał. Lekkie, a jednak sycące. Pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. lato na talerzu. podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuskus bardzo lubię i obowiązkowo mam go zawsze w domu. Najczęściej robię z niego sałatki. Ale takie danie na ciepło też będę musiała wypróbować- tym bardziej że kocham warzywa;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilciu, a to polecam spróbować, bo ja naprzykład wolę kuskus od ryżu. Jest lżejszy, pasuje do sałatek i dań na ciepło.

    Kasiu, dziękuję, równie pysznie smakuje!

    Asieju, lato za oknem, lato na talerzu, wakacje w pełni!

    Panno Malwinno, na zimno też jest pyszne, ja tak je jadłam. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i sycące danie, slicznie też prezentuje się na talerzu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja przeczytalam Korniku danie z luksusem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie letnie obiady.
    I lubię kolory na talerzu.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Antysujx, dzięki bardzo!

    Cudawianki, no luksusowe chyba nie jest, ale mi pasuje:)

    Zay, o ja też lubię, lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Korniku jest bardzo luksusowe i takie letnie. A ja dzisiaj też jadłam kuskus.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak z kuskusem to napewno jest pycha. NIe zawaham się użyć tego przepisu bo jest w sam raz dla mnie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Kabamaigo, co za zbieg okoliczności! Mam nadzieję, że Twój był równie smaczny jak mój:)

    Wielgasiu, bardzo się cieszę i życzę smacznego na zaś!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!