Chlebek wieloziarnisty

piątek, 9 lipca 2010

Chlebek wieloziarnisty

Zakwas jakiś niemrawy, wolałam nie eksperymentować, więc zapobiegawczo chleb na zaczynie drożdżowym. Chlebek jest wypchany pestkami i płatkami do granic możliwosci, ale takie pieczywo w domu lubimy bardzo. Jest smaczne i zdrowe. Przepis znaleziony na Cincinie.

Składniki na 1 bochenek

Składniki na zaczyn:
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek wody
10 g drożdży
1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto właściwe:
1 1/2 szklanki zakwasu
1 szklanka wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3/4 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki siemienia lnianego
100 g słonecznika (u mnie pół na pół słonecznik i dynia)
3 2/3 -3 1/2 szklanki mąki (u mnie 1 1/2 pełnoziarnistej i reszta pszennej)

W miseczce mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy w cieple na 10 minut. Ziarna i pestki słonecznika podprażamy na patelni, studzimy.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne, nielepiące się ciasto.
Odstawiamy je na około 40 minut, żeby podwoiło swoją objętość. Wyrabiamy jeszcze raz, formujemy bochenek i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Chleb można upiec w keksówce lub uformować bochenek i ułożyć go na blasze.

Pieczemy około 30-40 minut w 200 stopniach z parą.

10 komentarzy

  1. Bez wątpienia miło pochrupać taką kromeczkę. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie fajny przez tą ilośc ziarenek

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olwiko, testowałam przed chwilą i stwierdzam, że warto:)

    Asiejko, dziekuję!

    Paulo, to tak jak i moja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a mój zakawas ma aż nadto sił, rwie się do pracy niesamowicie (;
    fajny chlebuś!

    OdpowiedzUsuń
  6. zakochana już jestem w Twoich wypiekach;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Viri, mój chyba zauważył, że poszedł w odstawkę, bo dziś zaczął wariować:) Dziękuję!

    Panno Malwinno, o! miło mi!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też lubię taki wypchany ziarnami:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wczoraj upiekłam, naprawdę fajny, bardzo smaczny chlebek z ziarnami. I taki szybki i bezproblemowy. Serdecznie dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimie, bardzo się cieszę, że się udało i smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!