Chleb orkiszowy z chrupiącą skórką

wtorek, 20 lipca 2010

Chleb orkiszowy z chrupiącą skórką

Dawno nie piekłam pieczywka z mąka orkiszową, dlatego kiedy zobaczyłam ten przepis (a raczej zdjęcia) od razu go zapisałam do zrobienia natychmiast. Skórka jest baaardzo chrupiąca, chlebek pięknie pachnie i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis Agatki.

Składniki na 1 bochenek z keksówki 25x14 cm
Składniki na zaczyn
2 łyżki zakwasu
80 g mąki orkiszowej razowej
100 g wody

Składniki na ciasto chlebowe
cały zaczyn
310 g ciepłej wody
580 g mąki orkiszowej jasnej (typ 700)
50 g otrąb orkiszowych (u mnie pszenne i owsiane)
2 płaskie łyżeczki soli

Składniki zaczynu łączymy w dużej misce, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia otręby zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy je do miski z zaczynem i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę i sól, zagniatamy miękkie, lekko klejące ciasto (mikserem z hakami ok. 6-7 minut).

Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 3 godziny w przykrytej misce (powinno podwoić objętość).
W czasie wyrastania ciasto raz odgazowujemy uderzając pięścią w środek i składamy boki do środka lekko wgniatając.

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na prostokąt na lekko oprószonym mąką blacie. Zwijamy je w rulon i układamy w keksówce (lub formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania). Zawijamy w foliową torbę wdmuchując do środka powietrze i odstawiamy do wyrośnięcia, aż bochenek podwoi objętość.
Nacinamy i pieczemy 15 minut w temperaturze 220 stopni i 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Wyjmujemy z formy i odkładamy na kratkę do wystygnięcia.

9 komentarzy

  1. mniam;D musi być pyszny, ale jak i do ciast z dodatkiem warzyw tak i do chleba pieczonego w domu jakoś nie mogę mojej rodzinki przekonać;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja z mąką orkiszowa piekłam jedynie drożdżowe ciasto z truskawkami i kruszonką;P ale czuć jej tam wcale nie było, czas zrobić coś konkretniejszego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny.
    Tak delikatnie wygląda.
    Zjadłabym kromeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tez dawno nie piekłam orkiszowego

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastello, aż dziwne, widocznie za mało Twojego chleba zjedli:)

    Viri, ciasto z orkiszowej brzmi ciekawie, przynajmniej zdrowsze było, skoro nie czuć w smaku:) jak coś konkret to ten chlebek polecam - moja Mam, która zakwasowców nie lubi tym się zachwycała.

    Majanko, dziękuję. Nawet na dwie czy trzy kromeczki zapraszam:)

    Alu, właśnie sobie oglądam Twoje chlebowe wypieki w poszukiwaniu czegoś co mogłabym jutro upiec. Ale Ty masz tych chlebów u siebie! aż nie wiem na co się zdecydować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładny bochenek! A ja mam jeszcze w szafce nieco maki orkiszowej. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oliwio, polecam przepis, jeśli chciałabyś mąkę wykorzystać, bo dawno nie jadłam chleba z taka chrupiąca skórką:)

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. A u Ciebie znów chrupiący chlebuś ! I kolejny wyglądający kusząco... pysznieeee

    p/s Idę na dół do sklepu po chleb bo tu głoduję w robocie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ivon, dziękuje pięknie! smacznego i miłego dnia w pracy:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!