Czeski chleb wiejski

sobota, 24 lipca 2010

Czeski chleb wiejski

Tym razem bardziej neutralny w smaku i mniej intrygujący chlebek na zakwasie. Prosty do zrobienia, z ładnymi dziurkami. Przepis z Moich Wypieków.

Składniki na bochenek z keksówki 23x9 cm

150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
400 g mąki pszennej chlebowej (zastąpiłam mąką razową)
100 g mąki żytniej jasnej (dałam żytnią t.2000)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych

Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy ciasto (przez 7 - 8 minut). Powinno być luźne i lepkie. Misę nakrywamy folią, odstawiamy na 10 minut, by ciasto odpoczęło i znów wyrabiamy (przez 5 minut) by było elastyczne. Zostawiamy na 2 - 2,5 h do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, następnie formujemy bochenek i przekładamy do obsypanego mąką kosza lub wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami foremki. Odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie niecała godzina). Przed pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać nasionami.

Pieczemy w temperaturze 240 stopni przez około 40 - 45 minut, do zbrązowienia skórki (mój chlebek piekł się 30 minut w termoobiegowych 200 stopniach).

Studzimy na kratce.

9 komentarzy

  1. Piekny chlebek!
    Widzę, że pieczesz dużo chlebków i to wspaniałych!

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślicznie wygląda;D
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe.. Podoba mi się - 'mniej intrygujący chlebek':)) Toż mnie zaintrygowałaś;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Majanko, trochę piekę, ale w sumie to uczę się jeszcze, a wiadomo, to trening czyni mistrza:)

    Ciastello, dziękuję!

    Spencerze, po chlebie z amaretto, który właśnie był tym intrygującym, przyszedł czas na coś bardziej typowego:)

    Pozdrawiam Was!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam,
    przymierzam się do niego już dłuższy czas- dobrze, że przypominasz;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po raz kolejny go widzę. I po raz kolejny obiecuję sobie, że wkrótce wyląduje w moim piekarniku. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Olciaky, ile to ja mam chlebów, do których się przymierzam:) a ten akurat spontanicznie się pojawił:)

    Oliwko, a potem w brzuszku;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniały chleb, uwielbiam taki swojski:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Beato, nie dość że smaczny, to długo zostaje świeży:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!