Chlebek z cukinią i owocami leśnymi

poniedziałek, 19 lipca 2010

Chlebek z cukinią i owocami leśnymi

Gdy mówię znajomym, że można zrobić ciasto czekoladowe z burakiem lub z owocami i dodatkiem cukinii, nie wierzą. Postanowiłam przekonać ich organoleptycznie serwując na wspólnym grillowaniu ten chlebek. Przepis, odrobinę zmodyfikowany, pochodzi z tego bloga.

Składniki na keksówkę 23x9 cm

2 jajka
1/2 szklanki* oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki białego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
1 szklanki startej cukinii
3/4 szklanki mąki pszennej plus odrobina do owoców
3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie razowa)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 1/2 mieszanych owoców jagodowych (u mnie maliny i jagody)
2 łyżki płatków owsianych

Jajka lekko ubijamy, dodajemy olej, ekstrakt oraz cukier biały i brązowy. Dodajemy cukinię, mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oraz cynamon. Miksujemy chwilę do połączenia składników.

Owoce oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i całość przelewamy do natłuszczonej keksówki. Po wierzchu posypujemy płatkami owsianymi.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni 55-65 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy na blat i studzimy.


* szklanka w tym przypadku to odpowiednik amerykańskiego cup - 220 ml

16 komentarzy

  1. Połączenie tych składników brzmi rzeczywiście kosmicznie... Jednak po spróbowaniu Twojego chlebka z pesto, wierzę, że ten musi być równie pyszny - choć w zupełnie innym klimacie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja póki co nie podejmuję takich eksperymentów - a to dlatego tylko, że po prostu mało słodkości piekę. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o, no popatrz. a ja ostatnio myślałam o muffinkach z cukinią i czekoladą. czy ona dodaje jakiejś wilgotności ciastu? czuc jakiś posmak? ciekawa jestem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, to kolejny wypiek z cukinią i zapewniam że nie czuć jej a nadaje ciastu wilgotności. bez wątpliwości polecam:)

    Oliwko, u mnie sezon urodzionowo-imieninowo-grillowy więc słodkości czas;)

    Cukrowa wróżko, smaku się w zasadzie nie wyczuwa, a cukinia nadaje ciastu wilgotności właśnie. Gdyby nie fakt że u mnie czekoladowe wypieki nie "idą" to też bym się pokusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny. Musi być aromatyczny. Jej aż się zaśliniłam na jego widok.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robilam kiedys ciasto z cukinia i bardzo nam smakowalo. Jestem cuekawa czy smakowalo rowniez Twoim gosciom bo chlebek wyglada pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ivon, dzięki bardzo, fakrycznie jest aromatyczny, wilgotny i mało zbity, taki w sam raz na ciepłe dni.

    Majeczko, ja zjadłam tylko kawałek, ale część poszła do koleżanki, która nie jada słodyczy ze względu na figurę. Napisała że jest pyszny i rozpływa się w ustach. Dla mnie to wystarczajacy komplement:)

    OdpowiedzUsuń
  8. :))) Wiem co o tym, kiedy znajomi robią wielkie oczy na informację, że właśnie zjedli słodkie ciasto z dodatkiem warzyw ;D Cukiniowe uwielbiam, a w połączeniu z owocami musi być całkiem odlotowe :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Musi smakować świetnie. Lubię takie chlebki owocowo-warzywne, bo są miękkie, aromatyczne i wilgotne.
    Super wypiek:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Komarko, pamiętam, że pierwsze ciasto z cukinią robiłam właśnie z Twojego przepisu i bardzo nam smakowało, choc mało kto wierzył, że jest tam cukinia:)

    Majanko, bardzo smakował i z dodatkiem owoców był pyszny:)

    Pozdrawiam was!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis godny wypróbowania! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dagmaro, bardzo polecam!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  13. I ja będę musiała postąpić tak jak Ty i upiec na przekór wszystkim ciasto marchewkowe, które według mojej rodziny i przyjaciół nie może być smaczne:D

    świetny posmysł i zdjęcia;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciastello, ciasto marchewkowe jest pyszne, musisz je koniecznie upiec, aby rodzinę wyprowadzić z błędu:) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Olciaky, a jakie smaczne;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!