Ciasto cytrynowe z malinami i kruszonką

środa, 14 lipca 2010

Ciasto cytrynowe z malinami i kruszonką

Piekłam to ciasto kilka razy, według mnie jest obłędne, bo uwielbiam wypieki z cytrynową nutą. Dużo lepiej sprawdza się ze świeżymi, jędrnymi malinami, które nie puszczą sosu. Myślę, że równie smaczne będzie z jagodami. Przepis znalazłam na tym blogu, trochę go zmodyfikowałam.
PS. wreszcie nie musiałam się męczyć i przeliczać amerykańskich szklanek na normalne, bo zostałam obdarowana przez moich przyjaciół pięknymi, kolorowymi miareczkami, o których marzyłam od dawna!


Składniki na foremkę o wymiarach 20x20 cm

Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki białego cukru
3 łyżki brązowego cukru
1/8 łyżeczki soli
60 g zimnego masła

Składniki na ciasto:
2 szklanki świeżych malin
2 szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki cukru
skórka starta z 1/2 cytryny
85 g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżki limoncello
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy palcami, by powstała kruszonka. Wstawiamy do lodówki.

Maliny przekładamy na sitko i oprószamy 2 łyżkami mąki, dzięki czemu nie spadną na dno ciasto i nie puszczą tyle sosu podczas pieczenia.

Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Cukier wsypujemy do miski, dodajemy startą skórkę z cytryny i masło. Mikserem miksujemy wszystko na jasną masę na średnich obrotach przez około 3 minuty. Dodajemy jajka w odstępach 1 minuty. Następnie wlewamy ekstrakt i likier cytrynowy.

Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami mąkę na zmianę z maślanką. Wlewamy ciasto do wysmarowanej masłem foremki 20x20 cm. Delikatnie przekładamy na wierzch maliny i posypujemy po wierzchu ciasto kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 55-65 minut - do suchego patyczka i zezłocenia się kruszonki.

*szklanka w tym przypadku to odpowiednik amerykańskiego cup - 220 ml

12 komentarzy

  1. Ciasto wygląda wspaniale. Jestem pewna, że aromat cytrynowy wspaniale łączy się malinami. idealne, letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny i kruszonka... letnie marzenie!
    Fajnie, że Znajomi trafiają prezentami idealnie w Twój gust i potrzeby. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam nutę cytryny w wypiekach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto wygląda bardzo bardzo apetycznie...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto z kruszonką zawsze mile widziane. A połączenia malin i cytryny jeszcze nie próbowałam. Ale maliny to jedne z ulubionych owoców, więc cóż. Musi być dobre. :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasiu, jest pyszne, świeże malinki, kruszonka i ta nuta cytryny...:)

    Oliwko, o tak, ten prezent trafiony w 10! Teraz musze upiec im muffiny, bo dostałam również książkę o tych przysmakach:)

    Zuzo, ja również, bardzo!

    Izo, dziękuję!

    Cukrowa wróżko, jest dobre, pyszne a z kruszonką na wierchu najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ładne jest to ciasto. takie po prostu domowe.

    OdpowiedzUsuń
  8. to mi się podoba! :) na upał taka cytrynowa nutka jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ślinka cieknie na sam widok! :) Wygląda wspaniale. Uwielbiam takie owocowe pyszne ciacha:)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Asiejko, dziękuję!

    Paulo, potwierdzam!

    Majanko, dziękuję, też lubię takie ciacha z owocami, idealne na lato.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego ciasta szukałam :) Zapisuję przepis do kolejki :) Musze tylko ładne maliny gdzieś dorwać bo u mnie w sklepie same zdechłe są :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, bardzo się cieszę, bo ciasto smakowało nam bardzo za każdym razem. U mnie maliny też ostatnio jakieś rozdeptane, ale pocieszam się myślą, że późnym latem będę miała swoje prosto z krzaczka.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!