Tarte aux pommes

niedziela, 17 stycznia 2010

Tarte aux pommes

Liska napisała o tej tarcie: "Jedna z najlepszych tart, jakie upiekłam". Jak dla mnie to wystarczający powód, by upiec i spróbować takich pyszności. Muszę powiedzieć, że Liska miała rację, bardzo, bardzo smaczna tarta z delikatnym jabłkowym musem. U mnie ciasto trochę wyższe, bo tortownica była mniejsza.

Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm

Składniki na ciasto:
150 g masła
90 g drobnego cukru
szczypta soli
2 duże żółtka
250 g mąki pszennej
1 łyżka wody

Składniki na nadzienie:
400 g jabłek do szarlotki np. szarej renety
sok z 1/2 cytryny
75 g cukru
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż

Dodatkowo:
2-3 jabłka pocięte w cienkie plastry
łyżka cukru

Zaczynamy od przygotowania ciasta-łączymy wszystkie składniki ręcznie lub mikserem, nie zagniatając zbyt długo. Jeśli będzie zbyt suche, można dodać jeszcze jedną łyżkę wody.
Ciastem wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie - jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę o szerokości około 5 mm. Wrzucamy je do garnka, wsypujemy cukier, sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii i dodajemy do jabłek. Wlewamy 4 łyżki wody i dusimy na małym ogniu około 15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ugotowane jabłka przekładamy do formy z ciastem. Następnie na wierzchu układamy w okrąg, zaczynając od brzegu formy, jabłka w plastrach, posypujemy łyżką cukru i wstawiamy do piekarnika na 50-60 minut.

3 komentarze

  1. Ach, jak bardzo się cieszę, że Ci smakowała! Ja muszę ją chyba zrobić znowu. Miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dziwię się, że jest pyszna. wygląda na taką.. *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Lisko, była fantastyczna! Pozdrawiam ciepło:)

    Cukrowa wróżko, dziękuję. Ps. strasznie podoba mi się Twój nick:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!