Hätäleipä - fiński chleb awaryjny

poniedziałek, 4 stycznia 2010

Hätäleipä - fiński chleb awaryjny

Powiem szczerze, że nie spodziewałam się czegoś takiego. Nazwa "awaryjny" i taki proste jego przygotowaniu są złudne;) Ten chleb jest pyszny, dawno mi tak chlebek nie smakował. Mięciutki, wilgotny w środku i ten kolor! Pyszota! Przepis z Liskowej Pracowni Wypieków.
Składniki na 1 bochenek

1 opakowanie suszonych drożdży (dałam 15 g świeżych)
200 ml ciepłej wody (40-45 stopni)
2 łyżki melasy
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki (100 ml) mąki żytniej (dałam razową)
1 1/2 szklanki mąki pszennej (300 ml)

Drożdże rozkruszamy do miseczki, mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy melasę, mieszamy i odstawiamy na 3-5 minut. Dodajemy oliwę, sól i mąkę żytnią, mieszamy. Dosypujemy mąkę pszenną, mieszamy 50 razy.

Z ciasta formujemy okrągły bochenek, przekładamy do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i odstawiamy do wyrastania na 30-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Wstawiamy wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, pryskamy wodą ścianki piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut.

9 komentarzy

  1. Ale fajny (bo szybki!) przepis! Na pewno wypróbuję, tym bardziej , że jest podobno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agato, z całego serca, a raczej brzuszka, polecam:)

    Mauro, fajny i smaczny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Popieram, chlebek ten jest wporst wspaniały. Aż chciałoby się częsciej miewać "awaryjne" sytuacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Isadoro, pomyślałam dokładnie to samo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudny chlebek! Znam osobę, która często jada fińskie pieczywo, więc z pewnością przetestuję na niej ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotku, daj znać, gdy już zakończysz testy, ciekawa jestem opinii:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ....wlasnie pieke swoj pierwszy w zyciu chleb.....trzymaj kciuki! :)...jestem slaba w te kulinarne klocki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzymam, trzymam! Powodzenia:) Czekam na relację, jak już upieczesz:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!