Indyjska zupa z soczewicy

piątek, 8 stycznia 2010

Indyjska zupa z soczewicy

Miałam ochotę na taką zupę. Gęstą, kolorową, dającą energię w te zimne dni. Teraz śnieg mi niestraszny! Przepis znaleziony tu.

Składniki na 4 porcje

1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
3 ziemniaki
2 marchewki
200 g czerwonej soczewicy z puszki lub suchej
1 litr bulionu warzywnego
garść pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
sól do smaku
oliwa
3 łyżki pestek z dyni

Cebulę, marchewkę, ziemniaki kroimy w małą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy. Po około 1-2 minutach dodajemy marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażamy przez minutę, wlewamy bulion. Gotujemy na średnim gazie 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy sól, powyższe przyprawy, jeśli potrzeba. Dorzucamy pomidory i gotujemy kolejne 5-10 minut, soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie. Możemy zupę lekko zmiksować. Pyszna z podprażonymi pestkami dyni.

6 komentarzy

  1. Wyglada cudnie! Uwielbiam takie soczewicowe zupy :)
    A tak a propos soczewicy jeszcze, to tej czerwonej nie trzeba namaczac, nie musi tez byc z puszki, gdyz bardzo szybko sie gotuje - juz po 15 minutach jest na tyle miekka, ze sie rozpada. Dodaje ja zawsze sucha do zup i wszystko razem jest dobrze ugotowane :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Beatko i za soczewicowe know-how też!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenie składników. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimie, dziękuję, cieszę się, że smakowała:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!