Bułeczki z posypką

niedziela, 10 stycznia 2010

Bułeczki z posypką

Mięciutkie bułeczki pszenne z chrupiącą i aromatyczną posypką na wierzchu. Jeśli chodzi o oryginalny przepis to, aby posypki starczyło na wszystkie bułeczki, trzeba podwoić ilość składników.

Składniki na 16-20 bułeczek

Składniki na bułki:
400 g mąki pszennej
230 ml wody
8 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

Składniki na posypkę:
6 łyżek okruszków z chleba
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2/3 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżka oleju
szczypta soli
mleko do posmarowania bułek

W małej miseczce umieszczamy cukier, pokruszone drożdże i wodę. Mieszamy, odstawiamy na 10-15 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, olej i sól, dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne i odstawiamy pod przykryciem do wyrastania na 2 godziny, by podwoiło objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części, formujemy z nich wałki o średnicy około 6 cm i zostawiamy pod ściereczką na 5-10 minut. Każdy z wałeczków dzielimy na 8-10 części, formujemy z nich płaskie bułeczki, przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie robimy posypkę - na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy okruszki, podprażamy je, by były złociste. Przekładamy je do miski i mieszamy z pietruszką, czosnkiem i solą.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchy mlekiem, obficie posypujemy posypką, którą dociskamy do ciasta i pieczemy bułki przez 15-18 minut w temperaturze 200 stopni, do momentu aż się przyrumienią.

7 komentarzy

  1. Korniku, szalejesz i pieczesz piękne pieczywo , te bułki też chyba sobie zapisze do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Margot, trochę chyba przejadły nam się ciacha, a że chleb jeść trzeba, to go piekę. Choć coś słodkiego też dziś zaserwuję;) Cieszę się bardzo, że ktoś korzysta z moich przepisów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo urodziwe te bułeczki z posypką i takie oryginalne.

    OdpowiedzUsuń
  4. ....ale pysznie wygladaja...szkoda,z e nie umiem gotowac :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ania, Usagi, dzięki:)

    Zuza, bułeczki są łatwe do zrobienia, wcale nie trzeba być szefem kuchni, by je sobie zaserwować, a nic tak dobrze nie smakuje, jak produkcja własna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale świetne bułeczki, w ogóle u Ciebie mnóstwo fajnych przepisów:))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!