![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIIdYqwR31EuuFGCmiZ3t-8zfUo3cPJPmlBmB6K-yGnhH72py1pm3lNnv7DYIhYhVUscy8FJHih3lKfiKciUS1dmW_IvPr17by3IQK5BfRzXXBokbzR60_nIuoPL6AjJnBPnfBd9AReis/s320/chleb_z_suszonymi_morelami2.jpg)
1/2 łyżki drożdży instant
łyżka miodu
215 g ciepłego mleka
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki moreli pokrojonych w kostkę
Morele namaczamy w cieplej wodzie przez 15 minut, wodę odlewamy.
Mąki wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w połowie ilości mleka i miodzie, mieszamy, wlewamy do miski z mąkami. Wlewamy resztę mleka, olej, wsypujemy sól, mieszamy całość i wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy morele i wyrabiamy by rozprzestrzeniły się w cieście. Gotowe przekładamy do lekko wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie odgazowujemy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na kolejną godzinę.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg66J5SHDQ8all8dfllqA9YdikXeUYIftksGrB0byCtLzC1SJMf-iSnq62-CRLp9Gqk_kL-yuwk7b1n3A2FLKHYBu8gEK8sv-47wIcCfJq8M7m41_bfgF3t50XS8JqjFRQjvmH_0vJAeQ4/s320/chleb_z_suszonymi_morelami.jpg)
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Jeśli chleb mocno zacznie się rumienić, przykrywamy papierem do pieczenia.
chlebek z morelkami musi być pyszny, mniam mniam
OdpowiedzUsuńGwiazdko, smakował bardzo, najlepszy z twarożkiem:)
OdpowiedzUsuń