
1/2 łyżki drożdży instant
łyżka miodu
215 g ciepłego mleka
120 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oleju
180 g mąki pszennej
1/2 szklanki moreli pokrojonych w kostkę
Morele namaczamy w cieplej wodzie przez 15 minut, wodę odlewamy.
Mąki wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w połowie ilości mleka i miodzie, mieszamy, wlewamy do miski z mąkami. Wlewamy resztę mleka, olej, wsypujemy sól, mieszamy całość i wyrabiamy ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy morele i wyrabiamy by rozprzestrzeniły się w cieście. Gotowe przekładamy do lekko wysmarowanej olejem miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości. Po godzinie odgazowujemy ciasto, formujemy kulę i odstawiamy na kolejną godzinę.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Jeśli chleb mocno zacznie się rumienić, przykrywamy papierem do pieczenia.
chlebek z morelkami musi być pyszny, mniam mniam
OdpowiedzUsuńGwiazdko, smakował bardzo, najlepszy z twarożkiem:)
OdpowiedzUsuń