![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMXrskpk8u0PIgA7jJJl_ygC1cYXXlVF_UWT84tuCF2RAMG0BCOFpEalo2WgY03daX-7eUrbsV2prZPlwnmitIxf-2Tm3vmdX8wbYK6Muz0uimvrE6wWrfYcrR4lvACXRh8pX7j0akEpU/s320/danie_z_ryzem_i_nerkowcami.jpg)
300 g ryżu długoziarnistego
400 g groszku cukrowego (większe strączki przekroić na pół)
2 papryki (czerwona i żółta) pokrojone w kostkę "na jeden kęs"
1 cebula pokrojona w piórka
100 g uprażonych orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
przyprawy do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz cayenne
Ryż po opłukaniu wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Jeżeli dodamy do wrzątku odrobinę masła to zdecydowanie poprawimy smak ryżu. Gotujemy około 20-25 minut i odcedzamy. Groszek cukrowy myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę i szklimy cebulkę. Następnie dodajemy papryki i groszek, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Warzywa dusimy około 10-15 minut.
Kiedy warzywa są jeszcze jędrne, ale prawie miękkie, dodajemy dobrze osączony, ciepły ryz. Danie doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem, aby było dość pikantne. Dodajemy sporą szczyptę gałki muszkatałowej i chwilkę dusimy wszystkie składniki. Całość posypujemy uprażonymi orzechami i dobrze mieszamy.
Groszek cukrowy możemy zastąpić zieloną fasolką szparagową.
Groszek cukrowy jest cool :)
OdpowiedzUsuńPolko, nie da się ukryć:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie ;) Nerkowce są taaakiego dobre.
OdpowiedzUsuńDziwnograju, oj, wiesz co dobre;) Nerkowce i pistacje to moje ulubione orzechy
OdpowiedzUsuń