Danie z ryżem i nerkowcami

piątek, 29 stycznia 2010

Danie z ryżem i nerkowcami

To dość sycące danie, nie robimy go więc często, ale jak już się pojawia na stole, wszyscy się cieszą, bo naprawdę bardzo je lubimy. Jest idealne na zimowe obiady-smaczne, kolorowe i chrupiące.

Składniki na 4 porcje

300 g ryżu długoziarnistego
400 g groszku cukrowego (większe strączki przekroić na pół)
2 papryki (czerwona i żółta) pokrojone w kostkę "na jeden kęs"
1 cebula pokrojona w piórka
100 g uprażonych orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
przyprawy do smaku: sól, cukier, czarny pieprz, gałka muszkatałowa, pieprz cayenne

Ryż po opłukaniu wrzucamy na wrzącą, posoloną wodę. Jeżeli dodamy do wrzątku odrobinę masła to zdecydowanie poprawimy smak ryżu. Gotujemy około 20-25 minut i odcedzamy. Groszek cukrowy myjemy i dzielimy na mniejsze cząstki. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę i szklimy cebulkę. Następnie dodajemy papryki i groszek, podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Warzywa dusimy około 10-15 minut.

Kiedy warzywa są jeszcze jędrne, ale prawie miękkie, dodajemy dobrze osączony, ciepły ryz. Danie doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne i cukrem, aby było dość pikantne. Dodajemy sporą szczyptę gałki muszkatałowej i chwilkę dusimy wszystkie składniki. Całość posypujemy uprażonymi orzechami i dobrze mieszamy.
Groszek cukrowy możemy zastąpić zieloną fasolką szparagową.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!