Ciasteczka pomarańczowe z makiem

piątek, 15 stycznia 2010

Ciasteczka pomarańczowe z makiem

Kruche ciasteczka o pomarańczowej nucie z czarnymi oczkami maku. Proste do zrobienia, a gotowe ciasto można trzymać w lodówce przez długi czas, bo 2 miesiące. Przepis znaleziony tu.

Składniki na około 50 ciastek

280 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 g miękkiego masła
200 g cukru
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżki maku
skórka starta z 2 pomarańczy

Przesiewamy do miski mąkę, dosypujemy sól, proszek do pieczenia i ziarna maku. W drugiej misce umieszczamy cukier i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy je palcami.

Mikserem ubijamy masło na gładką masę, dodajemy cukier pomarańczowy, ubijamy przez 2 minuty, by masa stała się jasna. Na koniec wbijamy jajko, dodajemy żółtko oraz ekstrakt, miksujemy jeszcze 2 minuty. Zmniejszamy obroty i wsypujemy mąkę z proszkiem, solą i makiem. Miksujemy krótko, do połączenia składników.

Gotowe ciasto przekładamy na blat, formujemy z niego wałek o średnicy 5 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie kroimy ciasto na około 5 mm plastry, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut, ciastka nie powinny mocno się zrumienić. Po upieczeniu studzimy chwilę na blaszce, potem przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

7 komentarzy

  1. Informacja o długim czasie przechowywania nie bardzo do mnie przemawia, bo jestem przekonana, że ciasteczka znikłyby u mnie w mgnieniu oka. No... może dwóch. ;))

    Pozdrawiam,
    Zay

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ imponująca wieża, smakowicie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaytoon, miałam to dopisać, ale nie chciałam wyjść na łasucha;)

    Moniko, Yvonne, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi super! Z chęcią wypróbuję przepis (:

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja przepysznie

    p.s piekłam ten chleb na namaczance z maki kukurydzianej na zakwasie , proporcje maki i wody ciut na oko ale chleb jeszcze smaczniejszy

    OdpowiedzUsuń
  6. Margot, pozostaje mi tylko żałować, że nie posiadam zakwasu.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!