![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhkDuBY2Zjiof08tC8Z_TK-BPHyj30Yt-NCol1KMNEM5hlzfxV6jc9Bgb0GRJZKyLS7jw_S5cn7B5S2A7GZEgX_pj6UY85sQPFF9NAIIFAkZxT80sC4sqC4URL9bVMlmhwBBWTRqQvDuxs/s320/chleb_anadama.jpg)
Składniki na namoczkę:
83 g mąki kukurydzianej
118 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki na ciasto właściwe:
285 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant dałam 15 g świeżych
118 g ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki melasy
1 łyżka miękkiego masła
Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowujemy namoczkę - mieszamy mąkę z wodą, przykrywamy folią i zostawiamy na noc na blacie kuchennym.
Następnego dnia w dużej misce mieszamy połowę ilości mąki, drożdże, wodę i gotową namoczkę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, masło i melasę. Mieszamy składniki ręcznie lub mikserem, jeśli trzeba, dodajemy trochę wody, by uzyskać miękką, niezbyt lepiącą się masę. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy około 10 minut - ciasto ma być elastyczne. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 1/2 godziny, do podwojenia objętości.
83 g mąki kukurydzianej
118 g wody w temperaturze pokojowej
Składniki na ciasto właściwe:
285 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drożdży instant dałam 15 g świeżych
118 g ciepłej wody
3/4 łyżeczki soli
3 łyżki melasy
1 łyżka miękkiego masła
Wieczorem, dzień przed pieczeniem przygotowujemy namoczkę - mieszamy mąkę z wodą, przykrywamy folią i zostawiamy na noc na blacie kuchennym.
Następnego dnia w dużej misce mieszamy połowę ilości mąki, drożdże, wodę i gotową namoczkę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę, aż pojawią się bąbelki na powierzchni. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, sól, masło i melasę. Mieszamy składniki ręcznie lub mikserem, jeśli trzeba, dodajemy trochę wody, by uzyskać miękką, niezbyt lepiącą się masę. Przekładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy około 10 minut - ciasto ma być elastyczne. Gotowe przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 1 1/2 godziny, do podwojenia objętości.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg96nFZJVUFMD9AWPcdHHrR7U6IUCLRnVYPHu6OeNzYNtgYM98izHwswtOaaUj_z9IfUq_WrfmgTJR4fdatKAGRO-5jSoJVZOIVC9_h5gGpwCUbrduE-hIKPpREEOOmmA4k0VGaQFJToXA/s320/chleb_anadama2.jpg)
Po tym czasie wstawiamy keksówkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, lekko spryskujemy wierzch wodą, posypujemy mąką kukurydzianą i pieczemy około 40 minut, do czasu, aż bochenek zezłoci się na wierzchu. Studzimy na kratce.
Korniku , masz racje ,ze najważniejsze jest ,że się razem piekło
OdpowiedzUsuńp.s a chyba opadł bo za długo rósł , tak wygląda ,ale i tak widać że ma bardzo smakowite wnętrze
Margot, myślę, że masz rację z tym jego opadnięciem. Mama twierdzi, że rósł dość szybko, i krócej niż przewidywał przepis. Tylko ona czekała tę przepisową godzinę, zamiast wstawić do piekarnika po osiągnięciu wysokości keksówki/podwojeniu objętości. Trzeba będzie przetestować raz jeszcze tego łobuza;)
OdpowiedzUsuńa wiesz,że sobie zapisałam przepis i kupie make kukurydziana i też upiekę ***
OdpowiedzUsuńupiekłam, wyszedł bardzo smaczny -ma ciekawy smak
OdpowiedzUsuńjak chcesz to mogę tobie zdjęcie wysłać -napisz na margot11@gazeta.pl
bo na blog wstawię ale za jakiś czas tzn pod koniec tygodnia
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2010/01/chleb-anadama-dwie-osony.html
OdpowiedzUsuńpozdrawiam