Składniki na 14 bajgli
500 g mąki pszennej t.550
20 g drożdży
3 łyżki cukru
250 ml ciepłej wody
1 jajko
60 g oleju kukurydzianego
1 łyżeczka soli
białko do posmarowania
mak i sezam do posypania bajgli
Drożdże rozpuszczamy w cukrze i 1/3 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, by pojawiły się bąble. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy zaczyn, dodajemy roztrzepane jajko, sól, olej. Wyrabiamy ręką lub używając robota. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez 5 minut i ponownie odstawiamy na 30 minut do rośnięcia.
Ciasto przekładamy na omączony blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 14 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach, a następnie na srodku robimy palcem dziurę, którą stopniowo powiększamy przez obracanie kulki na palcu. Dziura musi być spora. Tak uformowane bajgle przykrywamy na 15 minut.
W dużym garnku gotujemy wodę, a następnie wkładamy partiami bajgle. Każdy bajgiel powinien odbyć minutową kąpiel we wrzątku. Wyjmujemy, zostawiamy na chwilę, by obciekły i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułkę smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem.
Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 200 stopni piekarnika (do którego po rozgrzaniu wstawiamy na dno również naczynie żaroodporne z wrzątkiem). Pieczemy 25-30 minut, aż bajgle będą złociste.
bajgle z pewnością nie tylko są pyszne,
OdpowiedzUsuńale i cudnie wyglądają
z tymi dziurkami
fajne takie, a na cmentarzu rodzice kupili pulchne obwarzanki, mniejsze kuzynostwo bajgli;)
OdpowiedzUsuń