Bajgle

niedziela, 1 listopada 2009

Bajgle

Niedawno w WP były pieczone bajgle. Strasznie mnie naszła ochota na takie bułeczki i już miałam brać się do roboty, gdy w książce: "Pieczywo. Smalce, masła, pasty, konfitury" trafiłam na trochę inny przepis. Wypróbowałam, jest przepysznie. Bułeczki mięciusieńkie, idealne.

Składniki na 14 bajgli

500 g mąki pszennej t.550
20 g drożdży
3 łyżki cukru
250 ml ciepłej wody
1 jajko
60 g oleju kukurydzianego
1 łyżeczka soli
białko do posmarowania
mak i sezam do posypania bajgli

Drożdże rozpuszczamy w cukrze i 1/3 szklanki wody, odstawiamy na 10 minut, by pojawiły się bąble. Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy zaczyn, dodajemy roztrzepane jajko, sól, olej. Wyrabiamy ręką lub używając robota. Przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez 5 minut i ponownie odstawiamy na 30 minut do rośnięcia.

Ciasto przekładamy na omączony blat, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 14 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją w dłoniach, a następnie na srodku robimy palcem dziurę, którą stopniowo powiększamy przez obracanie kulki na palcu. Dziura musi być spora. Tak uformowane bajgle przykrywamy na 15 minut.

W dużym garnku gotujemy wodę, a następnie wkładamy partiami bajgle. Każdy bajgiel powinien odbyć minutową kąpiel we wrzątku. Wyjmujemy, zostawiamy na chwilę, by obciekły i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułkę smarujemy białkiem i posypujemy sezamem lub makiem.

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 200 stopni piekarnika (do którego po rozgrzaniu wstawiamy na dno również naczynie żaroodporne z wrzątkiem). Pieczemy 25-30 minut, aż bajgle będą złociste.

2 komentarze

  1. bajgle z pewnością nie tylko są pyszne,
    ale i cudnie wyglądają
    z tymi dziurkami

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne takie, a na cmentarzu rodzice kupili pulchne obwarzanki, mniejsze kuzynostwo bajgli;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!