![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgg3K9IUKKQZFuuAuFrlwBkYRF1Xn1wyQT1Ob7qzSfrBRm5q0fQsNO008W2BXQJLof9K_yoHC3FB1SirZBzkdyp9BsFiuU2nYz4ajdWnHhK7alepSSgeooOOTIAYnnPc_mocmi-c2Oj4vM/s320/w%C4%99gierskie_knedle2.jpg)
Składniki na knedle:
800 g suchego twarogu
80 g masła
3 jajka roztopionego
100 g kaszy manny
30 g mąki pszennej (lub więcej)
szczypta soli
80 g masła
3 jajka roztopionego
100 g kaszy manny
30 g mąki pszennej (lub więcej)
szczypta soli
Dodatkowo:
200 g śmietany 18%
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka świeżo startego imbiru
cynamon
Twaróg ucieramy z jajkami, by składniki wymieszały się. Dodajemy masło, jajka, kaszę, mąkę oraz sól i ręką wyrabiamy całość na gładka masę. Jeśli będzie mało zwarta i lepka, dodajemy mąkę.
Twaróg ucieramy z jajkami, by składniki wymieszały się. Dodajemy masło, jajka, kaszę, mąkę oraz sól i ręką wyrabiamy całość na gładka masę. Jeśli będzie mało zwarta i lepka, dodajemy mąkę.
Formujemy knedle wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy porcjami na osolony wrzątek. Lekko podważamy łyżką, by knedle nie przykleiły się do dna garnka. Gdy knedle wypłyną, gotujemy jeszcze 3-5 minut.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi2-nwQMeEl9U19icE5zmttSW26O8_krtrzd8BZomC0JWoFPI_2NvWlhcG01jOI-y0hDkN705vNciCGnPR1Bq6-ofPqYKcZZ9K7WWWHcqV8C1Vcwz62NXX4r5MxNUiB224HbL-6GXbgK8/s320/w%C4%99gierskie_knedle.jpg)
smakowite
OdpowiedzUsuńja sie tez szykuje na te knedelki od Edysi,tam mnie urzekly,a u Ciebie poprawily...:) :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Cudnie wygladaja:) chetnie bym zjadla taka porcje knedelkow :)
OdpowiedzUsuńMargo, proszę Cię bardzo;)
OdpowiedzUsuńMargot, dzięki!
Gosiu, bardzo mi miło, pozrdawiam:)