Babka z marcepanem i gruszkami

poniedziałek, 9 listopada 2009

Babka z marcepanem i gruszkami

Ciasto-nagroda dla Magdy, za udział w pewnym quizie. Przepis Liski, od dawna miałam go na oku. Niestety masa marcepanowa spłatała mi figla i udaje, że jest zakalcem:) I tak polecam!

Składniki na foremkę o średnicy 20 cm z kominkiem

Składniki na ciasto:
200 g mąki
150 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g masła
160 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 żółtka
cukier waniliowy (dałam 1 łyżeczkę)

2 gruszki (około 350 g) pokrojone w małą kostkę i skropione sokiem z cytryny

Składniki na masę migdałową:
60 g masy marcepanowej lub migdałowej
60 g cukru
60 g masła
jajko
2 krople aromatu waniliowego
15 g mąki

Jajka, żółtka, wanilię i 3 łyżki śmietany mieszamy w misce rózgą na jednolitą masę.
W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek, sodą i sól. Miksując dodajemy masło, następnie śmietanę. Miksujemy tak długo, aż masa będzie wilgotna i dokłądnie wymieszana. Następnie powoli dodajemy masę jajeczną.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej dokładnie bułką tartą formy z kominkiem. Szpatułką lub łyżką robimy wgłębienie na środku masy i wkładamy w nie masę marcepanową. Na wierzchu układamy gruszki.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, wstawiamy ciasto i pieczemy 50-55 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!