Ciastka owsiane

czwartek, 5 listopada 2009

Ciastka owsiane

Pamiętacie batoniki piknikowe? Bardzo posmakowały mojej rodzinie, więc gdy zobaczyłam ten przepis długo się nie zastanawiałam. Do mojej wersji ciastka owsiane wzbogaciłam o garść suszonej żurawiny i orzeszków arachidowych, żeby było więcej chrupania.

Ciastka owsiane 

Ciastka owsiane - składniki na około 20 ciastek

1 szklanka (225 g) mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego
1 jajo
1/4 szklanki applesauce lub musu jabłkowego/duszonych jabłek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/3 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/3 szklanki orzeszków arachidowych

W małej misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, wszystko mieszamy.
W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy cukier brązowy, jajko, applesauce i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki się połączą wsypujemy sypkie z pierwszej miski i miksujemy, aż wszystko się dokładnie wymiesza. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce wykładamy łyżką stołową masę i formujemy małe kółka o średnicy około 5 cm (najłatwiej maczać łyżkę w szklance z zimną wodą, wtedy łatwo da się rozsmarowac masę). Trzeba zostawić sporo miejsca między ciastkami, bo lubią się one podczas pieczenia "rozłazić".
Ciastka owsianeBlaszkę wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu ciastka owsiane zostawiamy na blaszce na 10 minut, by zastygły.

2 komentarze

  1. O jakie ładniutkie ;) W zimie trzeba położyć je na stoliku, nalać szklankę mleka i czekać na świętego mikołaja ;)
    Osobiście uważam że ciastka+żurawina to połączenie idealne. Nawet lepsze od ciastka+czekoalda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby je zostawić na stoliku ze szklanką mlekadla Mikołaja, to o zaklad idę, ze znalazłby tylko okruszki oj, ja chyba będę jednak za ciastka+czekolada, choć przyznaję, żurawina jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!