Składniki na 8 bułek
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 1/4 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
1 1/4 łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży instant
1 jajko
2,5 szklanki mąki
Dodatkowo:
żółtko i mleko do posmarowania
sezam
Wodę, mleko, masło i cukier miksujemy mikserem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko, połowę mąki i sól, całość zagniatamy używajac do tego miksera lub ręcznie.Powoli dodajemy resztę mąki, ale wystarczy tyle, by ciasto było elastyczne i się nie lepiło. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie formujemy 8 bułeczek, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Po tym czasie formujemy 8 bułeczek, które lekko spłaszczamy w dłoniach. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 13-15 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce.
Oj tak, ja staram się nie piec w nocy, bo potem do rana nie mogę zasnąć przez natrętny zapach ;D
OdpowiedzUsuńLisko, wczoraj byłam bliska tego, by zwlec się z łóżka i zakraść po cichu do kuchni, aby spróbować bułeczkę. Opanowałam sięjednak , przeczekałam do rana. Są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!