![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhPkRUVK660xmHf4HYJvcmioWx8RCJxY4e3Nq0uE0onMZM_IqF4gZ5zoi0gbhQDCPQvUI-u6NgbeWslVaHcwl3joYB0aujOkVRRmu2m8Fa-Xw_gPS4b6haNFwBcAucTBAztBfHIfsnRYu0/s320/marchewkowe_mini_muffiny.jpg)
1 duża marchewka obrana
2 łyżki apple sauce lub prażonych jabłek 70 g mąki pszennej
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
30 ml oleju roślinnego
2 łyżki startej skórki z pomarańczy
1 jajko
25 g cukru demerara
15 g miodu
15 g rodzynek
Marchewki kroimy w plasterki i blanszujemy - wrzucamy na wrzącą wodę. Gotujemy 5-10 minut, aż zmiękną. Odsączamy na sitku i za pomocą blendera miksujemy wraz z jabłkami na gładkie puree. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce łączymy suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon.
Olej, skórkę pomarańczową, jajko, miód i cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree marchewkowe i rodzynki, dokładnie mieszamy całość.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg0yJ8CzZWa6xpqMQDQ_VT8kFBvAw_VPz_Izdg_kJyTsxcSCWpq3rW-bAhaEf3jxA_sl-lQGVNAz2-Y9Ifhh3jPcLKCAr9acnqthTbj2ES0Ue45kkodY04nHJegpi8RabDXTasCt24HOSU/s320/marchewkowe_mini_muffiny2.jpg)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!