Murzynek ze śliwkami i migdałami

czwartek, 19 sierpnia 2010

Murzynek ze śliwkami i migdałami

Miękkie, pięknie pachnące i smaczne ciasto ze śliwkami. Murzynek "chodził" za mną od dłuższego czasu, a ze akurat miałam trochę węgierek i leniwe przedpołudnie to go upiekłam. Śliwki namoczyłam w alkoholu, by były bardziej aromatyczne, a po wierzchu sypnęłam płatkami migdałowymi. Oryginalny przepis tu.

Składniki na dużą keksówkę

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (dałam migdałowy)
250 g cukru pudru
5 jajek
200 g masła lub margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1/3 szklanki wody
500 g śliwek węgierek
kilka łyżek brandy
płatki migdałowe i cukier puder do posypania

Śliwki kroimy na pół, wyjmujemy pestki i moczymy w brandy.
Do rondelka wkładamy masło lub margarynę, wsypujemy cukier puder i kakao, dodajemy olej i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

W misce ucieramy żółtka stopniowo dolewając wystudzoną masę. Następnie małymi porcjami dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką, najlepiej drewnianą.

Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy keksowej natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Na górze układamy skórką do dołu śliwki i posypujemy migdałami po wierzchu.

Pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

23 komentarze

  1. pięknie wygląda i ja mam na taki ochote;D dobry pomysl na namoczenie śliwek w alkoholu- na pewno pycha;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi ulepszeniami to już musi ekstra super smakować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak pięknie. i za mną chodzi jakieś ciacho ale sama nie wiem jakie. dopisze Twoje do listy. bo standardowo weekendowo będę coś słodkiego pichcić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciastello, kilka śliwek mi zostało i muszę powiedzieć, że one dobre w tym alkoholu:)

    Edysiu, lubię czasem coś od siebie dorzucić;)
    Jest pyszny!

    Malwinno, dziękuję! ja nie lubię jak coś za mną chodzi, bo mnie to męczy i najczęściej jest tak, że nie ma tego w domu lub brakuje jednego składnika. Teraz za mną chodzą żelki, których of kors brak:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliwki w alkoholu...pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez on jest piekny!:)
    Ze sliwkami jeszcze nie piekłam..co najwyżej z powidłem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. na trzecim blogu trafiam na to ciasto.. za każdym razem wygląda inaczej, za każdym razem pysznie i pięknie..

    OdpowiedzUsuń
  8. migdały migdały, migdały i śliwki. a do tego murzynek, cóż a wspaniały romans

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiosenko, noo:)

    Gosiu, to polecam!

    Asiejo, bardzo dziękuję za miłe słowa!

    Zuzo, romans to się pojawia też jak już ciasto trafia do ust:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. och, ależ murzynek. i chyba już gdzieś go spotkałam.. ale innego. oba wspaniałe i smakowite, oba ciekawie przyrządzona. oba z rewelacyjnymi dodatkami. oba z chęcią bym spróbowała ;]

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wypasiona wersja murzynka :) To musi byc naprawde pyszne. Dobrze, ze nie ma juz takich upalow bo te sliweczki w alkoholu moglyby zrobic swoje :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie wygląda. A dodatek śliwek mnie powalił. ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Karmel-itko, zapraszam na degustację, u mnie jeszcze jest sporo:)

    Majeczko, one trochę tylko złapały smaczku, więc bez obaw:) chociaż zastanawiam się czy gdyby je poddusić chwilkę z tym alkoholem to nie byłyby jeszcze lepsze:)

    Maniu, dodanie śliwek to bardzo dobry i smaczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny murzynek.A smaczny na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  15. Amber, muszę potwierdzić bo smaczny jest:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Patrzyłam w tego murzynka jak w obrazek, a teraz, to już niestety raczej go nie upiekę. Trzeba poczekać do następnego sezonu. ;)

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  17. Oliwko, w przyszłym sezonie też będzie pyszny! szkoda tylko, że to dopiero za rok!

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda to ciasto. Murzynka ze śliwkami jeszcze nigdy nie jadłam. Na pewno pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Majanko, pyszny i długo świeży, co plusem jest gdy rodzina się rozłazi i nie ma kto jeść;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!