Ponieważ nie przepadam, kiedy sos "przykrywa" mi całą sałatkę, wykorzystałam do jego przygotowania proste składniki, dzięki którym dressing nadaje jej lekkości, orzeźwienia i dopełnia składniki sałatki. Dressing możecie wzbogacić o łyżeczkę musztardy, która podkręci smak, nie dominując jednak totalnie.
Sałatka z bobem świetnie też smakuje w połączeniu z inną ryba, dlatego polecam też sałatkę z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią.
Sałatka z bobem - składniki na 2 porcje
300 g bobu (waga surowego w łupinach)70 g quinoa- u mnie mieszana - biała, czerwona i czarna
100 g łososia wędzonego na ciepło
1 długi ogórek
sól i pieprz do smaku
oliwa
sok z cytryny
świeża mięta
Bób gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku. Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy z łupin. Przekładamy fasolki do miski.
Kaszę quinoa zalewamy woda w proporcji 1:2 i gotujemy, aż kasza wchłonie płyn. Kaszę wsypujemy do miski z bobem.
Ogórka sparzamy wrzątkiem, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
W dłoniach dzielimy łososia na kawałki i również dodajemy go do miski.
Z oliwy z oliwek, przypraw i soku z cytryny przygotowujemy dressing - 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 cytryny i sól i pieprz do smaku - i polewamy nim sałatkę. Dodajemy listki mięty i mieszamy całość. Wierzch sałatki z bobem można posypać skórką z startą z cytryny. Podajemy od razu.
Świetna sezonowa propozycja - zdrowa i ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuń