Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią

wtorek, 14 lipca 2015

Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią

Co lubimy latem? Proste i szybkie do przygotowania sałatki. Taka jest właśnie sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią, a jej kolejną zaletą jest wykorzystanie sezonowych składników. Sałatkę robi się tyle, ile gotuje się bób, do tego szybki sos i orzeźwiająca mięta i pomysł na lunch lub obiad w upalne dni gotowy. Jak dla mnie niewiele więcej w lato do szczęścia potrzeba.
Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią

Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią - składniki na 2 porcje

300 g świeżego bobu
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka

Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
świeża mięta

Bób gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie, studzimy, a następnie obieramy z łupin.

Cukinię kroimy wzdłuż na paski (najłatwiej obieraczką do warzyw). Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią
Najpierw na patelni grillowej grillujemy paprykę - około 2 minuty z każdej strony, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski i grillujemy cukinię  po 2 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu, by się nie przypaliła. Dodajemy do papryki.

Do miski z warzywami dodajemy bób odraz odsączonego tuńczyka. Mieszamy delikatnie dłońmi, by składniki wymieszały się.
Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią
Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki w szklance. Sałatkę z tuńczykiem polewamy sosem, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną miętą.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!