Sałatka z tuńczykiem, bobem i grillowaną cukinią - składniki na 2 porcje
300 g świeżego bobu1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 średniej wielkości cukinie
1 czerwona papryka
Dodatkowo:
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku
świeża mięta
Bób gotujemy al dente we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy na sicie, studzimy, a następnie obieramy z łupin.
Cukinię kroimy wzdłuż na paski (najłatwiej obieraczką do warzyw). Paprykę oczyszczamy i kroimy w cienkie paseczki. Warzywa delikatnie smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Najpierw na patelni grillowej grillujemy paprykę - około 2 minuty z każdej strony, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski i grillujemy cukinię po 2 minuty z każdej strony na mniejszym ogniu, by się nie przypaliła. Dodajemy do papryki.
Do miski z warzywami dodajemy bób odraz odsączonego tuńczyka. Mieszamy delikatnie dłońmi, by składniki wymieszały się.
Przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki w szklance. Sałatkę z tuńczykiem polewamy sosem, delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną miętą.
kolorowo na talerzu:)
OdpowiedzUsuńCudowne kolory ! Nic, tylko się rzucić na taką sałatkę :) Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPyszna, kolorowa sałatka mniammi :D
OdpowiedzUsuń