Placuszki na jogurcie greckim

środa, 29 lipca 2015

Placuszki na jogurcie greckim

Dziś na śniadanie placuszki na jogurcie greckim! Jak już pewnie zauważyliście uwielbiam takie placki, które idealnie pasują na weekendowe leniwe śniadanie, ale też jako drugie śniadanie do pracy. Teraz w sezonie bardzo lubię jeść je z rozgniecionymi malinami i borówkami wymieszanymi z jogurtem albo polane miodem. Najlepsze są jeszcze ciepłe, choć doskonale smakują też po wystudzeniu. Te placuszki na jogurcie greckim ze względu właśnie na gęsty jogurt są bardzo puszyste i delikatne. Wypróbujcie!
Placuszki na jogurcie greckim

Placuszki na jogurcie greckim - składniki na około 15 placuszków

3/4 szklanki mąki pszennej jasnej
3/4 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 duże jajka
3/4 szklanki jogurtu greckiego
3/4 szklanki mleka

Jajka ubijamy z jogurtem, mlekiem i cukrem na jednolitą masę.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia do mokrych składników i mieszamy do połączenia składników. Dolewamy olej, chwilę mieszamy.
Placuszki na jogurcie greckim
Placuszki smażymy na suchej patelni  na średnim ogniu - kiedy na cieście pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę. Placuszki na jogurcie greckim najlepiej smakują na ciepło z miodem i świeżymi owocami.

5 komentarzy

  1. Na śniadanko w sam raz, poproszę kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana cudny jest twój blogus i te mniamniusiowe przepisiki. Zakochalam się i zostaje na stale. Zaprasza do siebie. :****

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieci nie piją mleka. Czy mogę zastąpić je wodą (roślinnego akurat nie mam w domu, ani w pobliskim sklepie)?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!