Dżem truskawkowy z rabarbarem i białą czekoladą

piątek, 3 lipca 2015

Dżem truskawkowy z rabarbarem i białą czekoladą

Choć ten dżem truskawkowy z rabarbarem i białą czekoladą bardziej przypomina mus czy curd, jest świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców i zamknięcie ich w słoikach. Ma przyjemną konsystencję - nada się i do posmarowania kanapek, jako nadzienie do naleśników, dodatek do owsianki czy nawet krem do tortu - a to za sprawą czekolady. Świetnie łączą się tu smaki kwaśny rabarbar i słodka czekolada oraz dopełniająca całość truskawka. Jeśli szukacie niebanalnego pomysłu na owocowe słoiki na zimę, wypróbujcie dżem truskawkowy z rabarbarem i białą czekoladą.
Dżem truskawkowy z rabarbarem

Dżem truskawkowy z rabarbarem - składniki na 6 słoiczków

2 kg truskawek
1 kg rabarbaru
100 g cukru
200 g białej czekolady
sok z 1 cytryny

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, większe truskawki można przekroić na pół, i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.

Rabarbar myjemy, odcinamy liście i kroimy w plastry grubości 2 cm. Wrzucamy do garnka z truskawkami i gotujemy 10-15 minut, aż rabarbar się rozpadnie.
Dżem truskawkowy z rabarbarem
Do owoców dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, by czekolada rozpuściła się. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dżem miksujemy blenderem na gładko.

Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików - umyte słoiki i pokrywki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 135 stopni na 10 minut. Dżem nakładamy tak, by nie ubrudzić brzegów słoików - jeśli się ubrudzą, wycieramy ręcznikiem papierowym, bo wszelkie resztki dżemu ułatwiają pojawienie się pleśni.
Dżem truskawkowy z rabarbarem
Słoiki zakręcamy gorącymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem i stawiamy na gazecie na blacie kuchennym. Słoiki z dżemem truskawkowym z rabarbarem przykrywamy kocykiem i zostawiamy do wystudzenia na 24 godziny. 

6 komentarzy

  1. Bardzo ciekawy pomysł :)
    Chyba zrobię sobie kilka słoiczków takiego cuda :)
    Tylko 1 tabliczka czekolady to ile gram? Bo ja mam takie po 250 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek białej czekolady intryguje! Taki czeko-dżem :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. gin, poprawiłam na mniej enigmatyczną ilość - 200 g czekolady

    natalie, dokładnie tak

    OdpowiedzUsuń
  4. I biała czekolada jest w to zamieszana ? To pycha !

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł, niby logiczne, że to musi smakować, ale trzeba na to wpaść :-)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!