Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem - składniki na 2 porcje
85 g suchej czarnej soczewicy beluga75 g kuskusu
250 g halloumi
200 g pomidorków koktajlowych
125 g rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka starta z 2 limonek
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente - nie twarda, ale nie rozpadająca się. Odcedzamy na sicie.
Kuskus zalewamy bilionem (lub wodą) w proporcji 1:1, odstawiamy, by kaszka wciągnęła płyn, mieszamy widelcem, by stała się sypka.
Ser halloumi kroimy na plastry i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, po około 2 minuty, aż się zezłoci.
Pomidorki kroimy na pół.
Oliwę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny i papryką. Rukolę wrzucamy do miski, dodajemy soczewicę, kuskus i pomidorki. Polewamy sosem i mieszamy. Rozkładamy a talerze i na wierzch sałatki układamy grillowany ser halloumi.
piękna sałatka, uwielbiam halloumi!
OdpowiedzUsuńSer halloumi jest fantastyczny do sałatek. Lubię też dodawać oscypka, choć jego smak na ogół jest bardzo dominujący
OdpowiedzUsuńZapraszam na najnowszy przepis z makaronem
smakowity widok Korniku Drogi!
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń