Podpłomyk z czereśniami i tymiankiem - składniki
1 szklanka ciepłej wody1/4 oleju rzepakowego
7 g świeżych drożdży
1 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka soli
100 g czereśni
łyżka suszonego tymianku
1 łyżka grubej soli morskiej
łyżka oliwy
Drożdże mieszamy z wodą, by się rozpuściły.
Mąki wsypujemy do misy miksera, dodajemy olej i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, miękkie i nie lepiące się do dłoni ciasto. Dosypujemy łyżeczkę soli, tymianek i wyrabiamy, aż składniki połączą się.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgniatając kulę palcami, formujemy placek o grubości ok 2 cm. Na wierzch układamy połówki czereśni i wgniatamy je delikatnie w ciasto. Posypujemy placek grubą solą morską i odstawiamy w ciepło pod przykryciem, aż rozgrzeje się piekarnik.
Podpłomyk z czereśniami przed wstawieniem do pieca polewamy oliwą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - aż się zezłoci. Studzimy na blaszce.
Pysznie ! Lubię robić sobie takie do pracy na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowało! :) I bardzo mi miło, że masz książkę, jestem fanką twoich pięknych zdjęć, więc podwójna przyjemność dla mnie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń