Pszenno-żytni chleb na zakwasie - składniki na 1 duży bochenek
Składniki na zaczyn:20 g aktywnego zakwasu żytniego
360 g mąki żytniej razowej
300 ml wody
Składniki na ciasto właściwe:
230 g mąki żytniej t.720
300 g mąki pszennej chlebowej
400 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżeczka drożdży instant (opcjonalnie, jeśli zakwas jest mocny drożdże nie są niezbędne)
Wieczorem, w dzień poprzedzający pieczenie, przygotowujemy zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki na jednolite ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc na kuchenny blat. Zaczyn powinien urosnąć i nabrać gąbczastej struktury.
Zaczyn oraz wszystkie składniki ciasta właściwego umieszczamy w misie miksera. Miksujemy końcówką hak przez 5 minut, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 1-1.5 godziny, by ciasto zwiększyło objętość.
Garnek żeliwny wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie smarujemy papier olejem i wlewamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50-60 minut. Po tym czasie garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 235 stopni i pieczemy chleb przez 15 minut od czasu osiągnięcia tej temperatury. Zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb w temperaturze 200 stopni przez kolejne 10-15 minut - chleb powinien być złocisty na zewnątrz, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.
Studzimy na kratce.
też sobie kupiłam książkę Liski i jestem zachwycona, szczególnie zdjęciami
OdpowiedzUsuńPieczemy z termoobiegiem? :)
OdpowiedzUsuńNie
UsuńNie
Usuń