Kotleciki z łososia i bobu - składniki na 9 kotlecików
250 g filetu z łososia (surowy)250 g bobu w łupinach
1 ziemniak
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Bób razem z obranym ziemniakiem gotujemy we wrzątku aż będzie al dente. Studzimy i obieramy bób z łupin. Miksujemy w malakserze, by otrzymać bób posiekany, ale nie w formie puree. Przekładamy do miski.
Ziemniaka po wystudzeniu rozgniatamy widelcem i dodajemy do bobu.
Łososia też miksujemy drobno, wrzucamy do warzyw.
Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z koperkiem, skórką z cytryny wrzucamy do miski z rybą i warzywami, wbijamy jajko i mieszamy wszystko dłonią, by powstała jednolita masa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z masy formujemy kotleciki, które spłaszczmy w dłoni i układamy je na macie silikonowej.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni w połowie czasu odwracając kotleciki z łososia i bobu na drugą stronę.
smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńfilet z łososia - ryba surowa czy wędzona? dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyszły, jak placuszki. Wyobrażam je sobie jeszcze z gęstym jogurtem i koperkiem. Pyyychaaa :}
OdpowiedzUsuńAnonimie, surowy filet
OdpowiedzUsuńDzięki piękne za odpowiedź :) chyba dzisiaj zrobię wyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńMam w planach teraz kotleciki z bobu. Twoja propozycja jest bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywne kotleciki. Dotąd robiłam z łososia i ziemniaków, pomysł z dodaniem bobu bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń