Kotleciki z łososia i bobu

środa, 8 lipca 2015

Kotleciki z łososia i bobu

Sposób na przemycenie ryby i warzyw? Kotleciki z łososia i bobu! Banalnie proste, zdrowe, bo pieczone w piekarniku, smaczne zarówno ciepłe, jak i na zimno. Idealnie pasuje do nich mizeria czy ogórki małosolne, ja zajadam się nimi także jako zimną kolacją - kładąc kotlecika na kromce chleba z plastrem pomidora na wierzchu. To sprytny sposób na podanie bobu w trochę inny niż zazwyczaj sposób. Przepis tu.
Kotleciki z łososia i bobu

Kotleciki z łososia i bobu - składniki na 9 kotlecików

250 g filetu z łososia (surowy)
250 g bobu w łupinach
1 ziemniak
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Bób razem z obranym ziemniakiem gotujemy we wrzątku aż będzie al dente. Studzimy i obieramy bób z łupin. Miksujemy w malakserze, by otrzymać bób posiekany, ale nie w formie puree. Przekładamy do miski.
Kotleciki z łososia i bobu
Ziemniaka po wystudzeniu rozgniatamy widelcem i dodajemy do bobu.
Łososia też miksujemy drobno, wrzucamy do warzyw.

Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Razem z koperkiem, skórką z cytryny wrzucamy do miski z rybą i warzywami, wbijamy jajko i mieszamy wszystko dłonią, by powstała jednolita masa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kotleciki z łososia i bobu
Z masy formujemy kotleciki, które spłaszczmy w dłoni i układamy je na macie silikonowej.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 175 stopni w połowie czasu odwracając kotleciki z łososia i bobu na drugą stronę.

7 komentarzy

  1. filet z łososia - ryba surowa czy wędzona? dziękuje za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wyszły, jak placuszki. Wyobrażam je sobie jeszcze z gęstym jogurtem i koperkiem. Pyyychaaa :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki piękne za odpowiedź :) chyba dzisiaj zrobię wyglądają obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam w planach teraz kotleciki z bobu. Twoja propozycja jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam warzywne kotleciki. Dotąd robiłam z łososia i ziemniaków, pomysł z dodaniem bobu bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!