Drożdżówki z jagodami

poniedziałek, 27 lipca 2015

Drożdżówki z jagodami

Choć te drożdżówki z jagodami są przygotowane jak klasyczne jagodzianki, różni je jednak sposób zwinięcia ciasta przed pieczeniem. Ciasto jest zwijane w roladę, którą kroi się na grube kawałki i piecze w foremce do muffinów. Dzięki temu drożdżówki po upieczeniu przypominają swoim kształtem kwiaty i od razu wiadomo, co dobrego czeka w ich środku. Jeśli lubicie jagodzianki, ale szukacie innego przepisu na te bułeczki, przygotujcie dla odmiany takie drożdżówki z jagodami.
Drożdżówki z jagodami
Składniki na 7 drożdżówek z jagodami

10 g świeżych drożdży
50 g + 1 łyżeczka cukru
1 jajko
170 ml mleka
30 g miękkiego masła
450 g mąki pszennej

Dodatkowo:
250 g jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczka cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżeczką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn urósł i spienił się.
Drożdżówki z jagodami
Mąkę przesiewamy do misy miksera. Dodajemy resztę cukru, jajko i mleko oraz gotowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy składniki połączą się dodajmy masło i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 - 1.5 godziny, by ciasto podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy na blacie na podsypanym mąką. Wałkujemy placek o grubości 1 cm.
Drożdżówki z jagodami
Jagody mieszamy na sicie z cukrem i mąka, by obtoczyły one owoce. Wysypujemy owoce na ciasto tak, by pokryły one równomiernie cały placek poza 2 cm brzegiem na jednym z dłuższych brzegów ciasta. Ciasto zwijamy w roladę zaczynając od brzegu przeciwległego do tego z zostawionym odstępem bez owoców. Pusty brzeg dokładnie przylepiamy do rolady, zlepiamy tez ciasto na jego końcach.

Roladę kroimy na 7 równych części - to będą nasze drożdżówki z jagodami i umieszczamy każdą z nich w wysmarowanych masłem gniazdach foremki do muffinów. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Drożdżówki z jagodami
Drożdżówki z jagodami pieczemy 20 minut w temperaturze 175 stopni - do momentu kiedy zezłocą się. Studzimy drożdżówki z foremkach, następnie wyjmujemy i lukrujemy*.

*Lukier - 3/4 szklanki cukru pudru plus kilka łyżek soku z cytryny.

6 komentarzy

  1. Korniczku, te drozdzowki sa obledne! Az slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ślimaki ! Taką zjeść na śniadanie - gorącą i pachnącą - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. domowe jagodzianki <3 to chyba moja słabość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taka innowacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, jakie one apetyczne ! :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!