Dżem truskawkowy z rabarbarem - składniki na 6 słoiczków
2 kg truskawek1 kg rabarbaru
100 g cukru
200 g białej czekolady
sok z 1 cytryny
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, większe truskawki można przekroić na pół, i wrzucamy do garnka. Zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Rabarbar myjemy, odcinamy liście i kroimy w plastry grubości 2 cm. Wrzucamy do garnka z truskawkami i gotujemy 10-15 minut, aż rabarbar się rozpadnie.
Do owoców dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, by czekolada rozpuściła się. Dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Dżem miksujemy blenderem na gładko.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików - umyte słoiki i pokrywki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 135 stopni na 10 minut. Dżem nakładamy tak, by nie ubrudzić brzegów słoików - jeśli się ubrudzą, wycieramy ręcznikiem papierowym, bo wszelkie resztki dżemu ułatwiają pojawienie się pleśni.
Słoiki zakręcamy gorącymi nakrętkami, odwracamy do góry dnem i stawiamy na gazecie na blacie kuchennym. Słoiki z dżemem truskawkowym z rabarbarem przykrywamy kocykiem i zostawiamy do wystudzenia na 24 godziny.
Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńChyba zrobię sobie kilka słoiczków takiego cuda :)
Tylko 1 tabliczka czekolady to ile gram? Bo ja mam takie po 250 ;)
Dodatek białej czekolady intryguje! Taki czeko-dżem :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
gin, poprawiłam na mniej enigmatyczną ilość - 200 g czekolady
OdpowiedzUsuńnatalie, dokładnie tak
I biała czekolada jest w to zamieszana ? To pycha !
OdpowiedzUsuńBrzmi to rozkosznie! <3
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, niby logiczne, że to musi smakować, ale trzeba na to wpaść :-)
OdpowiedzUsuń